Meget overraskende seier til Bernie Sanders i Michigan, men rekord for Hillary Clinton i Mississippi.

Det var på forhånd ventet at Hillary Clinton ville gjøre det godt i Michigan, som er en ganske hvit stat. Høy hvit deltagelse har trukket i Bernie Sanders favør i de fleste andre stater, men det store innslaget av tradisjonelle industriarbeidere hadde allikevel gjort Clinton til favoritt. På målingene ledet hun med over 20%.

Målingene viste seg imidlertid å ta helt feil, og resultatet ble en meget overraskende seier til Sanders.

Senatoren fra Vermont vant med 50% av stemmene og anslagsvis ca. 70 delegater, mot 48% og ca. 60 delegater til Clinton.

Sanders gjorde det bra i mesteparten av Michigan og vant stort i de hovedsaklig hvite universitetsbyene. Clinton vant i Detroit, men ikke med nok stemmer til å veie opp.

Flere amerikanske medier sammenligner nattens resultat med Clintons overraskende seier i New Hampshire i 2008. Mange analytikere, undertegnede inkludert, sitter igjen med «eggs on our faces», som de sier over dammen.

I Mississippi var det eneste spenningsmomentet hvor stor Clintons seiersmargin ville bli.

Mississippi er staten med størst andel svarte i USA og det var spekulasjoner om at hennes 78-19 seier fra Alabama ville bli overgått; hun tok tross alt over 90% i de svarte valgkretsene i Louisiana i helgen.

Slik ble det.

Resultatet viser knappe 83% og anslagsvis ca. 30 delegater til Clinton, mot 16-17% og ca. 5 delegater til Sanders.

En kjærkommen og overlegen seier, som demper noe av bitterheten Clinton må føle når målingene viser seg å ha vært så feilaktige som de var i Michigan.

Kun 4% av demokratenes delegater ble utdelt tirsdag, og totalt sett er bare knapt 1/3 fordelt.

Sanders sier han vil fortsette å kjempe helt til landsmøtet. Nattens seier i Michigan gir ham dekning for det, selv om Clinton faktisk fikk mange flere stemmer og delegater, nattens to valg sett under ett.

Problemet er at Sanders ligger an til å bli moset på tirsdag i neste uke, en dag som er viktig for begge partiers nominasjon. Når det slaget er ferdig vil demokratene være halvveis; i overkant av 16% av de demokratiske delegatene fordeles da, fra fem delstater.

Hillary Clinton er storfavoritt i dem alle.

(Foto: Skjermbilde fra @DecisionDeskHQ)

Ingen kommentarer