God morgen! Det er fredag 4. september, Donald Trump utelukker at han kan komme til å stille som uavhengig kandidat, og Mor­gen­kaffen er servert.

«His policy is not serious, it would cost hundreds of billions of dollars, it’s probably unconstitutional, it would violate civil liberties. If he actually had to debate the points on taxes and regulation, people would be surprised that he is a liberal in many of these views. The expressed views he has on taxes, on Health care, are views that are more closely similar to those of Hillary Clinton.»

Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) går i strupen på motkandidat Donald Trump  igjen.

NYHETER

Offentlig ansatt fengsles for å ha nektet å utstede ekteskapskontrakter til homofile par. Kim Davis fra Kentucky måtte møte i retten torsdag for å ha nektet å utstede ekteskapskontrakter til homofile par. Hun ble allerede i august beordret til å endre praksis, men nektet av religiøse årsaker. Dommeren mente således at hun hadde utvist forakt for retten, og beordret henne fengslet. Hun fikk i forkant av rettsmøtet støtte fra presidentkandidatene senator Rand Paul (R-Kentucky), Louisiana-guvernør Bobby Jindal (R), senator Marco Rubio (R-Florida) og tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee (R). Ingen bør trenge å velge mellom å følge sin samvittighet og å beholde jobben, sa Jindal. Les mer her og her

Meadows tilbakebetaler tvilsomme refusjoner. Kongressmedlem Mark Meadows (R-North Carolina, 11. distrikt) har innrømmet at hans tidligere stabssjef har mottatt feilaktige kjøregodtgjørelser, og har nå tilbakebetalt de 400 dollarene det var snakk om. Vi har tidligere omtalt kongressmedlem Aaron Schock (R-Illinois, 18. distrikt), som måtte gå av i mars grunnet tilsvarende anklager, riktig nok i en annen størrelsesorden. Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump utelukker uavhengig kandidatur. Donald Trump er blitt enig med det republikanske lederskapet om å signere republikanernes nylig lanserte lojalitetserklæring. Han lover dermed å gi sin støtte til republikanernes nominerte presidentkandidat om det skulle bli en annen enn ham selv. Trump har hittil vært den eneste av toppkandidatene i den republikanske nominasjonskampen som ikke har avvist at han kan komme til å stille som uavhengig kandidat om han ikke vinner primærvalget. Et uavhengig Trump-kandidatur ville etter alle solemerker å dømme splitte republikanske velgere i hovedvalget, og dermed være en gavepakke til den demokratiske kandidaten.

Med det sagt: Dokumentet er ikke bindende lovlig sett, og Trump kan velge å se bort ifra avtalen på et senere tidspunkt dersom han skulle ønske det. Les mer.

Trump snubler i utenrikspolitisk utspørring. Trump klarte seg ikke særlig bra i gårsdagens intervju med den konservative radiopersonligheten Hugh Hewitt. Tema: Utenrikspolitikk. Carly Fiorina fikk samme spørsmål senere på dagen, og hun klarte seg bra sammenlignet med Trump. Du leser mer om hendelsen her.

Ordkrigen mellom Bush og Trump fortsetter. Donald Trump kritiserte onsdag tidligere guvernør i Florida, Jeb Bush, for at han svarte en reporter i Miami på spansk. Bush responderer med at Trump forsøker å «insult his way to the presidency», og går til angrep på motkandidatens verdier. «He doesn’t believe in the things that have created the greatness of this country», sier Bush, og nevner toleranse og mangfold som verdier han mener Trump ikke deler med resten av landet. Bush var i utgangspunktet regnet som den største favoritten til den republikanske nominasjonen, men som vi har omtalt senest i gårsdagens Morgenkaffe, har han i senere tid forsøkt å svare på Trumps ledelse på meningsmålingene ved å omtale seg selv som den ekte konservative kandidaten. Les mer her og her.

Joe Biden skryter av Bernie Sanders. Senator Bernie Sanders (I-Vermont) får gode skussmål fra uventet hold. Visepresident Joe Biden, som lenge har kontemplert over hvorvidt han skal stille som kandidat i den demokratiske nominasjonskampen, mener at Sanders gjør «a helluva job.» Uttalelsene falt ikke i god jord hos alle tilhørerne på fundraiseren, som i stor grad besto av støttespillere til Sanders’ motkandidat, tidligere utenriksminister Hillary Clinton. Les mer.

Episode 15 av #ampolcast. I går slapp vi første utgave av #ampolcast etter sommerferien. Du finner den i podkast-appen din, og her:

DAGENS ARTIKLER

«How Trump Exposed the Tea Party» av Michael Lind (Politico): «Either the Tea Party base—which the media would have us think mainly consists of angry libertarians inveighing against taxes and runaway big government—hasn’t really been listening to Donald Trump, […] or, alternatively, most of the media have read the Tea Party and its true aims and ambitions entirely wrong.»

«Clinton readies New Hampshire push to erase Sanders’ lead» av Gabriel Debenedetti (Politico): «To Clinton’s closest allies and staffers, the tough road they’re traveling in New Hampshire validates what they’ve been saying for months — the primaries would not be the cakewalk others predicted.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Masterstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.

Ingen kommentarer