Mer

    Morgenkaffen mandag 15. juni: Hillarys kick-off, Obamas nederlag og Jebs kunngjøring

    God morgen! Det er mandag 15. juni, alle snakker om Hillary Clintons tale, Jeb Bush kunngjør sitt kandidatur i dag, og Mor­gen­kaffen er servert.

    «…they have got a lot of youth. They have got a lot of energy. They have got some significant diversity. And there are no dummies. … and they believe what they believe. They still believe trickle-down economics works better than investment. And their convictions are so great that they’re undeterred by evidence. And I — that’s always amazing to me.»

    Tidligere president Bill Clinton til Jake Tapper på CNNs State of the Union. Tema: Det republikanske 2016-feltet.

    NYHETER

    TPP-nederlag for Obama i første omgang. Det gikk ikke så bra på fredag for president Barack Obamas ønske om ”fast-track” autoritet til å ferdigstille TPP-avtalen. Riktignok fikk han fast-track igjennom, men et tilhørende ”Trade Adjustment Assistance” program ble nedstemt på fredag. Uten dette støtteprogrammet for arbeidere og firma som blir rammet av mer frihandel kunne ikke ”fast-track” bli realisert. Roll Call melder at republikanerne setter hardt mot hardt og gir demokratene en ny sjanse denne uken til å godkjenne TAA på tirsdag. Om ikke det går vil GOP forsøke å få igjennom ”fast-track” uten TAA.

    Obama har hatt helgen, samt dagen i dag, til å prøve å overbevise sine partifeller. Men hva gjør han? Vel, ifølge NBC og Washington Examiner spilte presidenten golf. Ikke med demokrater i Kongressen, men sammen med venner. Så spørs det hva strategien blir fram mot neste avstemning for å vinne over skeptiske demokrater.

    #2016SIRKUSET

    Hillary taler og ber om demokratisk samarbeid rundt TPP. Den store valgnyheten denne helgen er selvfølgelig lørdagens tale av Hillary Clinton i New York City. Talen har blitt grundig dekket og analysert blant annet her på AmerikanskPolitikk.no og på Politico. Vi fant talen hennes lite inspirerende, mens Politico mente det var som om Clinton sendte en venneforespørsel på Facebook til hele Det demokratiske partiet. Under et arrangement i Iowa i går uttalte Clinton seg endelig litt om TPP handelsavtalen når hun oppfordret Obama til å lytte til demokratene i Kongressen for å få til en avtale som beskytter amerikanske jobber og være mer åpen om hva avtalen innebærer. Demokratene har nå en mulighet til å lage lemonade av sitroner, mente Hillary, og at man kan bruke splittelsen til å skape en bedre prosess.

    Bill Clinton fremsnakker Hillary. Hillary Clinton holder seg foreløpig vekk fra talk shows, men Bill Clinton var en god stand-in på CNNs State of the Union i går. Han begynte med et forsvar av Hillary og Clinton Foundation. Hillary visste lite om hvem som var donorer til organisasjonen, og Bill visste lite om hvilke økonomiske interesser Hilllary jobbet med som utenriksminister. Han var allikevel glad for at både denne saken og andre kommer opp såpass lenge før valget. «I trust her with my life, and have on more than one occasion,” sa Clinton om sin kone, og sa at det var hennes stå-på vilje som hjalp ham i å reise seg etter at han ble USAs yngste eks-guvernør etter tapet i 1980. Han avsluttet med å si at han var imponert over energien i det republikanske feltet.

    Jeb Bush og livets harde skole. Jake Tapper fikk også snakket med Jeb Bush på CNNs State of the Union. Bush, som kunngjør sitt kandidatur i dag, sa at en av hans største oppgaver blir å vise fram seg selv, ikke som nok en Bush, men som en som har hatt sin egen rike og formende livshistorie. Han mener at noe som har manglet hos en del presidenter er at de ikke har vært ”tempered by life,” og at det er dette han vil forsøke å vise velgerne.

    Chris Christie om Hillarys tale: Trodde nesten at Elizabeth Warren stilte allikevel.ABC News’ This Week var New Jersey-guvernør Chris Christie (R) og kommenterte Hillarys tale. Han fortalte at han et lite øyeblikk trodde at Elizabeth Warren hadde bestemt seg for å stille allikevel, men innså raskt at det bare var Hillary som hadde gått mot venstre. Han mente at Hillary, i motsetning til Christie selv, lever i en boble og ikke snakker direkte med velgere i uregisserte folkemøter. Hvordan skal hun da vite hva amerikanere er opptatt av, spurte Christie. Christie var imidlertid enig med Clinton i at store studielån er en utfordring for landet. En av Christies egne ideer som ble diskutert var heving av pensjonsalderen med to år, som skal fases inn over 25 år, samt å kutte pensjon for folk som allerede har 200 000 dollar i inntekt som pensjonister. Guvernøren har (visstnok) enda ikke bestemt seg for om han skal stille.

    Valgkampstrateg: Hillary kjemper alltid for rettferdighet. Selv når hun er taus. På samme program var Joel Benenson, kampanjestrateg for Hillary Clinton, som kanskje pådro seg antydning til retorisk lyskestrekk når han skulle presentere Hillary som en fighter, samtidig som han rettferdiggjorde at hun var stum på TPP og ”fast-track” autoritet til Obama:

    STEPHANOPOULOS: It’s pretty simplistic … does she believe the president should have the authority, the fast track authority to negotiate now?

    BENENSON: I think she believes what the deal has at the end of the day is what will matter to the American people and to working people. All of the rest of this is Washington inside baseball about how we get there. She wants to see the final deal. She wants to make sure it protects American workers, and that’s what she’s fighting for.

    Bernie Sanders sår tvil om Hillarys «klassekamp» og går fram i New Hampshire. Senator Bernie Sanders (I-Vermont) gjestet CBS’ Face the Nation, der han stilte spørsmålstegn ved om Hillary virkelig er den rette til å representere middelklassen mot «billionærklassen». Han slo fast at han hadde gjort det i 25 år, men overlot til folket å vurdere Clintons rolle i den prosessen. Senatoren kan også kose seg med at en (liten) meningsmåling viser stor framgang for ham i New Hampshire.

    VALGSNACKS

    Servert av Jon Henrik Gilhuus

    Neste valgsnacks, den 22. juni, blir siste ordinære valgsnacks frem til en gang i august (undertegnede tar en velfortjent seks uker lang ferie i USA).

    Nevada senator: Guvernør Brian Sandoval (R) har sagt endelig nei til å stille til Senatet i 2016. Republikanerne setter nå sin lit til kongressmann Joe Heck.

    Ohio senator: Ifølge PPP leder senator Rob Portman (R) 43-41 på tidligere guvernør Ted Strickland (D)

    Arizona distrikt 2: Delstatsrepresentant Victoria Steele (D) vil stille i dette vippesetet, som ble vunnet av Martha McSally (R) i 2014 med meget knapp margin.

    California distrikt 10: Demokratenes kandidat fra 2014, bonden Michael Eggman, vil stille på ny i 2016.

    Florida distrikt 6: Tidligere borgermester Adam Barringer er første republikaner til å annonsere at han stiller i dette setet som nå holdes av senatskandidat Ron DeSantis (R). Også tidligere kongresskvinne Sandy Adams og avtroppende fylkessheriff John Rutherford ventes å stille for republikanerne.

    Florida distrikt 18: To nye republikanere slenger seg på i dette vippedistriktet: Veteran Brian Mast mistet begge ben i Afghanistan, mens advokat Rick Kozell har jobbet for et konservativt advokatfirma i DC. Fra før stiller tidligere delstatsrepresentant og 2014-kandidat Carl Domino, skolestyremedlem Rebecca Negron og fylkeskommissær Tod Mowery.

    Kansas distrikt 1: Det republikanske primærvalget mellom kongressmann Tim Huelskamp og legen Roger Marshall kompliseres ytterligere med inntredenen til universitetsansatte Alan LaPolice, som tok 45% imot Huelskamp i 2014. Trolig vil de to motstanderne splitte stemmene og tillate Huelskamp å vinne med under 50% av stemmene.

    Maryland distrikt 1: Kongressmann Andy Harris (R) utfordres internt av den libertariansk anlagte tidligere delstatsrepresentanten Mike Smigel. Hovedplattformen til Smigel er legalisering av marihuana, noe Harris er meget sterk motstander av.

    Maryland distrikt 8: De åpne setene MD-6 og MD-8 ser ut til å få svært folksomme primærvalg. Siste kandidat ut i MD-8 er tidligere fylkesråd Valerie Ervin. Begge seter er sterkt demokratiske, så det å vinne nominasjonen er i praksis det samme som å bli valgt.

    Mississippi distrikt 1: Republikaneren Trent Kelly ble sverget inn i Representantenes Hus tirsdag. Kelly vant suppleringsvalget 2. juni.

    Ohio distrikt 14: Den tidligere delstatsrepresentanten Matt Lynch vil igjen utfordre kongressmann Dave Joyce i det republikanske primærvalget. Lynch tok 45% i 2014.

    Vermont guvernør: Demokraten Peter Shumlin tar ikke gjenvalg til guvernørvervet i 2016. Shumlin vant et meget tett primærvalg i 2012 og tok under 50% i 2014.

    Texas lokal: Borgermestervalget i San Antonio ble vunnet av fungerende borgermester Ivy Taylor, som vant knapt over tidligere delstatssenator Leticia Van De Putte. Begge er demokrater.

    DAGENS ARTIKLER

    «Hillary Clintons offisielle valgkampstart: Velregissert, men lite inspirerende» av Helene Megaard (AmerikanskPolitikk.no): «Clinton vet at mange velgere betrakter henne som bortskjemt og elitistisk, men ved å fremstille seg selv som en som ikke gir opp i møte med motstand – en som fortsetter å kjempe – kan mange amerikanere i stor grad identifisere seg med henne.»

    «Scott Walker and the Fate of the Union» av Dan Kaufman (New York Times): «In Wisconsin, where the labor movement took root a century ago, a campaign by the governor has broken its power. His political allies hope he can take a similar campaign nationwide.»


    Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

    Francis Rønnestad
    Francis Rønnestad
    Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

    Les også