Mer

    Morgenkaffen fredag 8. mai: Iran-forslag vedtatt, NSA-motstandere jubler og Santorum vil snart kunngjøre

    God morgen! Det er fredag 8. mai, ukas podkast ligger og venter på deg, og Mor­gen­kaffen er servert.

    «One thing is obvious about Iowa Democratic Caucus participants: They are loyal as the day is long, at least when it comes to Hillary Clinton»

    Til tross for mye støy rundt e-poster og Clinton-stiftelsen den siste tiden, står Clinton støtt i meningsmålingene i Iowa. Hun er fortsatt den soleklare favoritten til demokratiske velgere i Iowa, og ligger over 40 prosentpoeng over nr. to, senator Bernie Sanders (I-Vermont).

    NYHETER

    Senatet vedtar Iran-forslag. Etter mye om og men fikk Senatet torsdag vedtatt at Kongressen skal få myndighet til å stemme over den (når den tid kommer) signerte Iran-avtalen om landets atomprogram. Forslaget ble vedtatt 98-1. Den eneste som stemte imot var Arkansas-senatoren Tom Cotton (R-Arkansas), som også var initiativtageren bak det kjente brevet til Irans ledere tidligere i år. Forslaget, som nå blir oversendt til Huset, innebærer at Obama-administrasjonen må sende den ferdige avtalen til Kongressen for godkjenning. I tillegg må fjerning av sanksjoner gjennom en vurdering på 30 dager i Kongressen. Obama har sagt han vil signere forslaget, selv om han truet med et veto mot et tidligere utkast til forslaget. Avtalen holdt på å falle sammen den siste uken etter at nevnte Cotton og andre republikanske senatorer ønsket å stemme over flere tillegg til forslaget, men de måtte til slutt gi opp. Voteringen foregikk uten at Senatet stemte over mer kontroversielle tillegg.

    Det hvite hus slår tilbake mot Elizabeth Warren. Handelsavtalene som nå blir fremforhandlet mellom USA og andre stillehavsstater, samt USA og EU, har skapt uro hos demokratene de siste månedene. Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) har ledet an kampen mot å gi Obama ytterligere autorisasjon og kontroll i forhandlingene. Tirsdag kveld holdt Warren en tale hvor hun uttalte at handelsavtalen ville gi republikanerne mulighet til å bryte ned finansreformen Dodd-Frank. Ifølge senatoren vil avtalen med EU gjøre at banker på begge sider av Atlanteren rotter seg sammen for å utvanne reguleringer innen banksektoren. Obama-administrasjonen svarer på påstandene med at Dodd-Frank-lovgivningen er en av de viktigste reformene til Obama og at ingen handelsavtaler vil svekke dette. Det hvite hus har også sagt at Warren både tar direkte feil, og er desperat i sin motstand mot handelsavtalene. Autorisasjonen som blir gitt presidenten i handelsforhandlinger vil gjelde i seks år, og derfor godt ut i den neste presidentperioden hvor handelsavtalen med EU kan bli ferdig forhandlet. Republikanerne har vært en sterk motstander av reguleringene i Dodd-Frank, som i sin tid ble vedtatt utelukkende med demokratenes stemmer. Dermed kan en eventuell republikansk president være tilbøyelig til å lempe på finansreguleringene for å dra i havn en avtale. Ifølge Vox, blir dette argumentet likevel søkt. En republikansk president vil ha langt flere muligheter, gjennom Kongressen og andre myndigheter, til å svekke Dodd-Frank, istedenfor å gjøre det gjennom handelsavtaler.

    NSA-overvåking er ulovlig ifølge en føderal rettsinstans. Den systematiske datainnsamlingen, som i stor grad ble kjent gjennom Edward Snowden, er ifølge en føderal rettsinstans ulovlig. I kjennelsen skriver de tre dommerne at en provisjon i ‘The Patriot Act’ som sier at staten kan samle inn data i kampen mot terror ikke rettferdiggjør den systematiske datainnsamlingen utført av NSA. Avgjørelsen kommer samtidig som Kongressen debatterer fremtiden til USAs antiterrorprogram. Provisjonen som muliggjør overvåkningen utgår 1. juni. Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) og leder for etterretningskomiteen Richard Burr (R-North Carolina) har introdusert lovgivning som opprettholder programmet. Det er likevel politikere og interessegrupper både til venstre og høyre som ønsker å fjerne hele provisjonen. Det hvite hus avventer å kommentere og vil evalurere kjennelsen, men ønsker å signere en tverrpolitisk avtale som gir klarere retningslinjer for hva etterretningsmyndighetene kan og ikke kan gjøre.

    #2016SIRKUSET

    Rick Santoroum er klar til å kunngjøre sitt kandidatur. Den tidligere Pennsylvania-senatoren som var den den sterkeste utfordreren til Mitt Romney i 2012, sa under et intervju med Fox News at han vil offentligjøre planene sine den 27. mai i hjembyen Butler, Pennsylvania. I 2012 overrasket han stor støtte blant de sosialt og religøst konservative og vant flere nominasjonsvalg. Som kjent er det republikanske feltet sterkere denne gangen, og han vil trolig kjempe om flere av de samme stemmene som Scott Walker, Ted Cruz, Ben Carson, og Mike Huckabee. Meningsmålingene for Santorom er på sin side svake, og han ligger rundt 11. plass med 2% oppslutning på nasjonale målinger. I Iowa har han 2,7% ifølge Real Clear Politics. Kampanjen til Santorum vil ha fokus på å gjøre USA til en industristormakt igjen og styrke familiestrukturen i det amerikanske samfunnet.

    Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) ser også ut til å gjøre seg klar. Datoen? 1. juni, i følge kilder nær Graham.

    Strategien til Jeb Bush blir tydeligere. Mens stadig flere republikanske presidentkandidater kunngjør sine kandidatur, vil en av de store favorittene, Jeb Bush, trolig vente enda en måned. En av hovedgrunnene til dette er at han kan samle inn store summer for Super PACen sin før han offisielt blir kandidat. Når han blir kandidat blir det strengere retningslinjer på hvordan Super PACs og kandidater kan samhandle. Med dette kan Bush sikre at han har finansielle muskler som kan holde hele valgkampen. Strategien er ikke ulik den Mitt Romney hadde i 2012, hvor han kunne bruke mye ressurser på å angripe andre kandidater som seilet frem som favoritter. På en annen side er de andre kandidatene sterkere, og har mer ressurser enn Romneys motkandidater. Bush-leiren hadde håpet på at en aggressiv inngang til valgkampen tidligere i år kunne konsolidere mye støtte. Ifølge Bill Kristol, en velkjent konservativ kommentator, er den store saken i den republikanske presidentkampen at Bush ikke har greid å dominere valgkampen. Les mer hos Washington Post.

    Hillary Clinton vil samle inn penger for Super PACs. Kandidater i 2016 vil omfavne bruken av Super PACs på en helt annen måte enn man gjorde i 2012. Ted Cruz har fire Super PACs til støtte for ham og Jeb Bush vil overlate flere av kampanjens oppgaver til sin Super PAC. I et forsøk på å hamle opp med innsamlingstakten til republikanerne vil Clinton samle inn penger for ‘Priorities USA’, en av de mest innflytelsesrike demokratiske Super PACene, som ble opprettet til støtte for Obamas gjenvalg. I 2012 gikk Obama motvillig med på å støtte innsamling til gruppen, Clinton skal være frustrert og forbauset over hvor langt Bush er villig til å gå for å samle inn ressurser til sin Super PAC. Det skal ha være en av årsakene til at Clinton valgte å fremskynde kunngjøringen sin. Gruppen, som avsto fra å samle inn penger i 2014, skal ha hatt en langsom innsamlingstakt hittil i 2015, i påvente av Clintons kunngjøring.

    DAGENS ARTIKKEL

    «Hillary Clinton Shows New Willingness to Tackle Risky Issues» av Patrick Healy (The New York Times): «It has been only three weeks since Hillary Rodham Clinton declared her candidacy for the White House, but she already looks more confident than she did during the almost 17 months of her last campaign.»

    #AMPOLCAST

    Ukas utgave tar for seg angrepet i Texas, konspirasjonsteorier, og nye 2016-kandidater. Det er duket for en ny episode av #ampolcast – inkludert ukas anbefalinger!


    Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

    Johan Hansen
    Johan Hansen
    Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

    Les også