God morgen! Det er torsdag 26. februar, CPAC er igang i Washington, D.C., og Mor­gen­kaffen er servert. 

«What you do does not have to be big and dramatic. You don’t have to run for office.. Although if you do, more power to you».

En avslappet og spøkefull Hillary Clinton i en tale til 5,000 kvinner i Silicon Valley i California tirsdag. Clinton snakket blant annet om hva kvinner kan gjøre for samfunnet, om inntektslikhet og om kvinners rolle i arbeidslivet. Dette var hennes første offentlige tale i 2015.

NYHETER

STILLSTANDEN I DHS-FINANSIERINGEN BLE BRUTT ONSDAG. Demokratene i Senatet aksepterte onsdag majoritetsleder Mitch McConnells (R-Kentucky) forslag om å stemme på et lovforslag som finansierer Department of Homeland Security (DHS) uten tilknytning til forsøk på å blokkere president Obamas immigrasjonsordre. Senere onsdag stemte Senatet 98-2 for å åpne debatt om en «ren» finansieringslov som holder DHS operativ ut september. De eneste nei-stemmene kom fra senator James Inhofe (R-Oklahoma) og senator Jeff Sessions (R-Alabama). Minoritetsleder Harry Reid (R-Nevada) har i utgangspunktet vært negativ til McConnells forslag, og demokratiske senatorer har blokkert avstemninger på DHS-lovgivningen fire ganger, da lovgivningen har inneholdt språk som vil søke å reversere Obamas immigrasjonsordre. Etter at McConnell tirsdag sa seg villig til å fjerne språket om immigrasjonspolitikk fra lovforslaget, har demokratiske senatorer nå akseptert McConnells forslag. «Democrats will support getting on the House Homeland Security funding bill. In exchange, the leader will provide the only amendment, [it] will be a clean Homeland Security funding substitute,» sa Reid onsdag.

BOEHNER ANGIPER OBAMAS VETO PÅ KEYSTONE XL. Tirsdag gikk speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) hardt ut mot president Obama. Obama valgte tirsdag å bruke vetoretten sin for å stoppe godkjennelsen av oljerørledningen Keystone XL. Boehner hevder at Obamas handling svekker landets fremgang i forhold til land som Kina og Russland, og kaller dette for en «embarrassment for the country». Speakeren uttalte at det er flaut for USA at de ikke klarer å få dette ene «no-brainer of a project off the ground» når Russland og Kina pløyer seg fremover med to massive oljerørledninger. Boehner fastholdt tirsdag at republikanerne ikke gir opp og vil fortsette å kjempe for byggingen av Keystone. For å overskride Obamas veto, trengs to-tredjedels flertall både i Huset og i Senatet. Demokratene i Kongressen har imidlertid stått fast på at de vil stemme med presidenten. 

STATSMINISTER NETANYAHU VIL IKKE MØTE DEMOKRATER UNDER USA-BESØKET. Etter kontrovers og rasende debatt over Israels statsminister Netanyahus tale til den amerikanske Kongressen neste uke, har senatorene Dianne Feinstein (D-California) og Dick Durbin (D-Illinois) invitert Netanyahu til et privat møte med demokratiske lovgivere i Senatets «Democratic Caucus». Trolig er dette et grep senatorene tar for ikke å pleie partiets bånd til Israel, til tross for at flere demokrater uteblir fra Netanyahus besøk i Kongressen. Nå er det imidlertid klart at Netanyahu har takket nei til demokratenes invitasjon. I et brev senatorene mottok tirsdag, skriver statsministeren at han frykter at et slikt besøk kun vil øke den partipolitiske splittelsen som preger besøket hans. Netanyahu forklarer i brevet at han anser talen han skal avgi til Kongressen som en mulighet til å tale til representanter for det amerikanske folk, snarere enn til representanter fra et visst parti. Durbin sa tirsdag at invitasjonen ble sendt til Netanyahu som en mulighet for å balansere det politiske skillet som har oppstått i saken, med et privat møte med demokrater som er forpliktet til innsatsen for å ivareta en sterk tverrpolitisk støtte for Israel. «Hans avslag er skuffende for de av oss som har støttet Israel i flere tiår», sa han.  

SIRKUSET

WALKER LEDER BLANT REPUBLIKANSKE 2016-HÅPEFULLE I IOWA. Ifølge en ny måling gjennomført av Quinnipac University, har Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) tatt en sterk tidlig ledelse i Iowa, delstaten som åpner nominasjonssirkuset. Målingen ble publisert onsdag, og viser at blant 12 potensielle republikanske kandidater, har Walker en oppslutning på 25 %. På andreplass følger senator Rand Paul (R-Kentucky) med 13 %, mens Mike Huckabee og Ben Carson deler tredjeplassen med 11 %. På sisteplass ligger Louisiana-guvernør Bobby Jindal (R), med 3 %. Walker gjorde det særlig bra blant de som karakteriserer seg selv som veldig konservative, samt blant velgere med tilknytning til Tea Party-bevegelsen.

CLINTON-TALE GIR KLARE SIGNALER OM PRESIDENTKANDIDATUR. Tirsdag adresserte Hillary Clinton, 5,000 kvinner i Santa Clara, California under «the Lead on Watermark Silicon Valley Conference for Women». I talen, som er Clintons første store tale etter en måned med lukkede strategimøter i New York, ga hun flere indikasjoner på at hun vil stille som presidentkandidat i 2016. The National Journal skriver at Clinton nå leker seg med spekulasjonene om et kandidatur, da hun kommer til å stille og «alle vet det». Under talen snakket Clinton om hva kvinner kan gjøre for USA. «You don’t have to run for office.. Although if you do, more power to you», spøkte hun. Journalist Emily Schultheis mener at dette er det klareste signalet Clinton hittil har gitt angående et potensielt kandidatur, og skriver om talen at: «Clinton’s jokes landed because, at this point, everyone is in on it: the audience, the media and the rest of the political world all know that she plans to run for president in 2016». I talen snakket Clinton også om kvinners posisjoner i arbeidslivet og om inntektslikhet.  

DAGENS ARTIKKEL

«Presidential Contenders in G.O.P Shift Attention to Foreign Policy Issues» av Jonathan Martin og Jeremy W. Peters (New York Times): «Gruesome killings by the Islamic State, terrorist attacks in Europe and tensions with President Vladimir V. Putin of Russia are reshaping the early Republican presidential race, creating anxiety among party voters and sending potential candidates scrambling to outmuscle one another on foreign policy». LINK


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnereFor å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

Statsviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i AMPOLCAST, Norges eneste podkast om amerikansk politikk.