God morgen! Det er tirsdag 27. januar, og Mor­gen­kaffen er servert. 

«You’re getting a repeat pattern of these extreme weather situations, whether it’s Hurricane Sandy or seven feet of snow, and that’s part of the changing climate, I believe, that has brought this new extreme weather pattern, and it’s something we have to adjust to.» 

New York-guvernør Andrew Cuomo (D) om snøstormen som herjer på Øst-kysten av USA.

#AMPOL-NYTT

En kraftig snøstorm er på vei mot Øst-Kysten av USA, og guvernør Andrew Cuomo (D) i New York, Chris Christie (R) i New Jersey og andre er i gang med forberedelsene til stormen som kan vare fra mandag ettermiddag til sent tirsdag kveld. Huset i Kongressen måtte mandag utsette sine voteringer på grunn av snøen, og Kongressens korte uke ble derfor enda kortere.

Leder for demokratene i Representantenes hus, Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt), får kritikk fra egne rekker. Medlemmer klager på at de ikke har noen klar plan for å ta tilbake makten i Kongressen og for hvordan partiet kan fylle opp plasser i forskjellige komiteer.

President Obama fikk en varm velkomst da han mandag besøkte New Delhi i India. Det viser seg imidlertid at George W. Bush enda er en svært populær mann i India.

I 2012 presenterte Obama-administrasjonen en ny Asia-politikk, som skulle sørge for nysatsning og maktbalanser i Asia. Kina har en nøkkelrolle i Asia i dag, og et bedre samarbeid mellom India og USA kan påvirke denne maktbalansen.

Som følge av besøket er det forventet at partene starter opp et bilateralt samarbeid om økonomisk vekst, energi og klimaendringer, samt andre viktige tema som utgjør en hindring for å ta samarbeidet til neste nivå.

Det er gode tider i amerikansk økonomi. Budsjettunderskuddet er på det laveste nivået siden Obama ble insatt som president, men han får ikke æren for bedringen i økonomien. Republikanerne har større tillit hos folket på dette feltet enn demokratene.

2016-NYTT

I går kveld sendte vi ut «Sirkuset» — det ukentlige 2016-nyhetsbrevet vårt. Du finner hovedsakene og abonnerer her.

Vi oppdaterte i tillegg vår egen #2016tracker, som tar temperaturen på republikanerne (klikk for detaljer) og demokratenes nominasjonskamp (klikk for detaljer). Vi gir deg grafikken her i Morgenkaffen:

150126 - 2016tracker-DEM 150126 - 2016tracker-GOP

Hillary Clinton er i sluttfasen av planleggingen av en kampanje som sannsynligvis blir lansert tidlig i april. Mange leksjoner fra Clintons mislykkede 2008-kampanjen blir tatt med inn i hennes nye 2016-plan. Hun skal blant annet komme mer på godfot med media slik at det kan hjelpe henne med å etablere et bra image. Clintons rådgivere sier nå at det er 100 % sannsynlighet for at hun stiller.

Jeb Bush har blitt mer usynlig i nyhetsbildet. Hans oppgave i disse dager er å holde seg borte fra folks bevissthet, og å få inn så mye penger som mulig i et forsøk på å vise muskler mot sine nærmeste republikanske rivaler, ansette en dyktig stab og bygge et kampanje-apparat som kan hevde seg mot Hillary Clinton i 2016.

Utenrikspolitikk splitter republikanereKoch-forum.  Senatorene Ted Cruz (R-Texas), Rand Paul (R-Kentucky) og Marco Rubio (R-Florida) tok scenen sent søndag kveld på Freedom Partners sitt vintermøte i California. Det var liten forskjell mellom trioen på skattemessige spørsmål. Men på spørsmål om internasjonale relasjoner var senatorene sterkt uenige og det ble høy temperatur i debatten.

Guvernør Chris Christie (New Jersey) tror han kan vinne i Iowa neste år. Han sier selv at han har blitt invitert til Iowa 11 ganger de siste fem årene, og spør hvorfor de inviterer han igjen og igjen hvis han ikke kan vinne. Christie har ikke meldt sitt kandidatur enda, og uttaler at han ikke har dårlig tid.

Donald Trump leker med tanken på å stille som presidentkandidat igjen (neida, han kommer ikke til å gjøre det). Det er et PR-stunt.

DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

«#2016tracker: Bush på topp hos republikanerne, fulgt av Paul, Romney, Walker og Rubio» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no).

«#2016tracker: Hillary Clinton har foreløpig presidentnominasjonen i lomma» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no).

«The do-something Congress? Ranking the most likely legislation» av Christina Marcos (The Hill): 

Det er på tide å handle for Kongressen. ‘State of the Union’ 2015 er historie, republikanerne har flertall i den nye kongressen og nå er det på tide å sette i gang med arbeidet. I denne artikkelen kan du lese om sakene som det er størst mulighet for at det blir enighet mellom President Obama og republikanerne. LINK


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnereFor å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

Bachelorstudent i statsvitenskap ved Universitetet i Agder. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.