Mer

    Rand Paul om hva Det republikanske partiet må gjøre for å vinne i 2016

    Rand Paul taler til en konservativ frokostklubb på The Machine Shed Restaurant i Urbandale, Iowa, 6. august 2014. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
    Onsdag morgen talte senator Rand Paul (R-Kentucky) på Machine Shed-restauranten i Urbandale, Iowa. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

    URBANDALE, IOWA: Denne uken fullførte Rand Paul en tredagers tur gjennom Iowa som om det kun var dager igjen til caucusvalget. Han mener partiet må gjennomgå flere endringer dersom de skal vinne i 2016. Republikanerne har to år på seg.

    «Hvis vi ikke kan vinne Iowa, så vinner vi ikke nasjonalt,» sier Paul (51), senatoren fra Kentucky som går med seriøse planer om å følge i farens fotspor som presidentkandidat i 2016. Han er i Iowa for å gjøre seg bedre kjent — og for å holde 2016-buzzen ved like — i tillegg til å drive valgkamp for en haug republikanere som står på valgsedlene i Iowa i november.

    Paul har tatt turen til Machine Shed-restauranten i Urbandale utenfor Des Moines, et populært stoppested for politikere i Iowa. Frokostentusiaster kjenner også sin besøkelsestid. I følge Travel Channel serverer nemlig Machine Shed «den beste frokosten i Amerika.»

    Klokka er kvart over sju om morgenen, og Paul taler foran et fullsatt rom med kaffetørste republikanere.

    «Partieliten sier vi må presentere oss som en light-versjon av demokratene for å vinne,» sier han. «Men det er en tapende strategi.»

    «Vi må tørre. Vi må tørre å stå for det vi tror på,» fortsetter Paul, for anledningen ikledd er rødt slips med gule maiskolber på.

    Det er imidlertid ikke nok, i følge Paul, som deretter leverer sin egen analyse av hva som må til for å snu valgnederlagene fra 2008 og 2012.

    Innlegget fortsetter under bildet.

    Iowa-guvernør Terry Branstad (R) og Rand Paul slår av en prat etter et kort stopp i Det republikanske partiets hovedkvarter i Iowa. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
    Iowa-guvernør Terry Branstad (R) og Rand Paul slår av en prat etter et kort stopp i Det republikanske partiets hovedkvarter i Iowa. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

    Fellesnevneren er Pauls mantra om at republikanerne må «våge å snakke med velgergrupper som har avskrevet» partiet.

    Han presenterer tre ulike fokusområder og reformer som nødvendige steg på veien: Viktigheten å vektlegge retten til privatliv og frihet fra overvåkning (NSA-reform); viktigheten av å være et parti med åpne dører og et smil om munnen (innvandringsreform); og behovet for å gi folk som trenger det en ny sjanse (justisreform).

    Unge velgere og minoriteter kan overbevises om å stemme republikansk, og de demografiske stemmemønstrene kan snus, mener Paul.

    Samtidig, i et tv-studio i New York City, snakker gjengen på MSNBCs «Morning Joe» om Rand Pauls Iowa-besøk.

    «Han blir aldri president,» sier programlederen Joe Scarborough, en tidligere republikansk kongressmann fra Florida. Pauls tidligere posisjoner — blant annet uttalelser om behovet for å vurdere bistanden til blant annet Israel — trekkes fram som et eksempel på at Paul har mange skjær i sjøen som kan by på store problemer (mer om det her).

    Pauls budskap til partifellene, slik han presenterte det i Iowa denne uken: «Vi må tørre å innrømme feil, og å se framover.»

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også