Mer

    Virkelighetens Frank Underwood får ny jobb: McCarthy overtar etter Cantor

    McCarthy-LingjingBao-TalkRadioNews
    Kevin McCarthy med Eric Cantor i bakgrunnen til høyre: Den nye og den avtroppende majoritetslederen i Representantenes hus. Foto: Gage Skidmore.

    Kevin McCarthy, den nåværende majoritetswhipen i Representantenes hus, rykker opp til nummer to i det republikanske lederskapet og blir Husets nye majoritetsleder.

    McCarthy (49), som representerer Californias 23. distrikt, ble støttet av avtroppende majoritetsleder Eric Cantor (R-Virgnia, 7. distrikt) etter at Cantor selv gikk på et overraskende og historisk nederlag i primærvalget i forrige uke. Cantor fratrer lederstillingen 31. juli.

    McCarthy, som for øyeblikket innehar samme lederstilling som Kevin Spaceys karakter i «House of Cards» — før demokraten Frank Underwood stiger i gradene — har tilnærmet lik politisk profil som Cantor.

    McCarthy, Cantor og Mitt Romenys tidligere visepresidentkandidat Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) skrev i 2010 boka Young Guns: A New Generation of Conservative Leaders, der de beskriver visjonene for partiet og sitt politiske prosjekt.

    De republikanske delstatene — og med det mener jeg i denne sammenheng delstatene som ble vunnet av Romney i 2012 — har på sin side fått et medlem i det republikanske lederskapet: Steve Scalise (R-Louisiana, 1. distrikt) blir den nye majoritetswhipen. Sagt på en annen måte: Scalise blir den nye Underwood, hvis vi skal holde oss til «House of Cards»-metaforen.

    McCarthy er for øvrig vel verdt å følge på Instagram (@RepKevinMcCarthy) — for de som har en profil der — noe BuzzFeed i sin tid gjorde en sak på.

    Med det sagt: Hadde Cantors nederlag utspilt seg i «House of Cards», ville McCarthy selvsagt hatt en utspekulert finger med i dette spillet.

    Han ville for det første sørget for at andelen demokrater som stemte på Tea Party-kandidaten Dave Brat i det republikanske primærvalget økte, og han ville samtidig sørget for at Cantors pollster ble presset til å mate Cantor-kampanjen med rosenrøde og optimistiske tall.

    Uansett: Tidenes første nederlag for en majoritetsleder i et primærvalg har ført til en omrokering i det republikanske lederskapet. Vi kommer tilbake til mer om dette i dagene som kommer.

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også