Mer

    Verdens Mektigste By: Baseball

    MLB-opening

    WASHINGTON, D.C. — Baseballsesongen er i gang i Verdens Mektigste By. Da er sommeren og høsten planlagt.

    VerdensMektigsteByBaseball kalles “America’s pastime,” og med 30 lag som skal spille minst 162 kamper hver, er sporten et skikkelig tidsfordriv. Kampene spilles i løpet av 182 dager (uten å telle treningskampene i mars og sluttspillet i oktober), så for baseballfrelste er året delt i to: En sommerhalvdel med enorme forventninger og knusende skuffelser, og en mørk vinterhalvdel med overgangsrykter, eksistensialistiske spørsmål, og til slutt gryende optimisme.

    Spilte du noensinne rotte (også kalt slåball, ifølge Wikipedia) i friminuttene på barneskolen? Da er vi halvveis. På sitt aller enkleste handler baseball om å treffe en ball som kastes mot deg i nesten 160 km/t. Flere slike treff på rad gjør at medspillere kan bevege seg fra base til base, hvor de er trygge. Når man base nr. 4, får man et poeng.

    Men det er ikke alltid det skjer. Topptrente spillere, som tjener tusenvis av dollar for hver opptreden, bommer oftere enn de treffer. Treffer man ballen på hvert tredje forsøk, er man en superstjerne.

    En effektiv baseballkamp tar tre timer. Veldig få baseballkamper er effektive. Hvis det er uavgjort etter den niende omgangen, fortsetter man å spille til noen vinner. Det tok for eksempel 18 omganger før Tampa slo Baltimore i en viktig kamp i fjor høst. Kampen startet 19:10 og varte i nesten syv timer.

    Det høres kanskje ikke ut som en publikumsfavoritt, men i motsetning til norske fotballstadioner er alt lagt opp til at man lett kan bruke fem-seks timer på stadion — og bruke penger.

    Nationals Park her i Washington har 64 kiosker og spisesteder (du kan følge kampen på tv mens du står i kø), og hvis ikke det er nok, ligger stadion i et nabolag der nye restauranter dukker opp hver eneste vår. Hva har du lyst på? Bacon på pinne? En halv meter lang pølse? Du finner det på stadion.

    Mett? Du kan alltid la deg distrahere av pauseinnslag som Washingtons presidentkappløp (i Milwaukee er det mer pølser). I den syvende omganger er det til og med en innebygd tøyepause da man synger den klassiske baseballsangen “Take Me Out to the Ball Game.” I Washington synges det også refrenget fra A-has “Take on Me.” Det er en ganske ubeskrivelig opplevelse å høre 42 000 mennesker bomme på den høyeste noten.

    Eller så kan man alltid se på baseballkampen. Det er egentlig ganske spennende, det også.

    Carl Fredrik Straumsheim
    Carl Fredrik Straumsheim
    Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

    Les også