Mer

    Nye stikk i 2016-posisjoneringen og utenrikskampen mellom Rand Paul og Ted Cruz

    Senatorene Rand Paul (R-Kentucky) og Ted Cruz (R-Texas) -- begge i cowboy boots -- sammen på scenen under 2013-utgaven av Young Americans for Liberty National Convention ved George Mason University i Arlington, Virginia. Foto: Gage Skidmore.
    Senatorene Rand Paul (R-Kentucky) og Ted Cruz (R-Texas) — begge i cowboy boots — sammen på scenen under 2013-utgaven av Young Americans for Liberty National Convention ved George Mason University i Arlington, Virginia. Foto: Gage Skidmore.

    Senator Rand Paul (R-Kentucky) er lei av at senator Ted Cruz (R-Texas) feiltolker hans utenrikspolitiske syn. Uttalelsene går inn i rekken av stikk mellom de to potensielle presidentkandidatene.

    ”Vi har alltid vært gode venner”, sa Paul om Cruz på Fox News mandag kveld.

    En slik uttalelse etterfølges ofte av noe som tyder på det motsatte når det kommer fra en amerikansk politiker på et politisk talkshow. Det gjelder også denne uttalelsen.

    ”Jeg er ikke begeistret for at han feiltolker mine synspunkter, og du vet, jeg vil ikke la det passere,” fortsatte Paul.

    Senatorene, som begge vurderer et presidentkandidatur i 2016 og som begge tilhører det som kan omtales som Tea Party-fraksjonen innad i Det republikanske partiet, har flere likhetstrekk politisk sett.

    Forskjellene er imidlertid tydelige når det gjelder utenrikspolitikken, noe som blant annet Svein Melby har vært innom tidligere her på AmerikanskPolitikk.no.

    Paul, Cruz og Krim-halvøya

    Liberterianeren Paul forbindes med en mer isolasjonistisk utenrikspolitikk, mens Cruz for sin del har uttrykt et sterkt engasjement for at USA må ha en mer offensiv utenrikspolitikk.

    Russlands militærinngripen på Krim-halvøya har bragt de utenrikspolitiske uenighetene til overflaten, godt hjulpet av et amerikansk pressekorps som allerede klør i fingrene etter å vinkle alt med tanke på det neste presidentvalget.

    Ted Cruz trakk for sin del et klart skille mellom hans egen og Rand Pauls utenrikspolitiske syn på ABCs ”This Week” på søndag.

    ”Jeg er ikke enig med ham om utenrikspolitikk. Jeg tror at USAs lederskap er avgjørende i verden, og jeg er enig med ham i at vi bør være tilbakeholdne med å utplassere militære styrker i utlandet. Men jeg tror vi har en vital rolle, akkurat som Ronald Reagan gjorde.” uttalte Cruz.

    Paul tok Cruz sin Reagan-referanse som det stikket det var, og svarte i en artikkel for nettstedet Breitbart News på mandag.

    I artikkelen går han til angrep på Cruz sine gjentatte referanser til Reagan for å legitimere sin utenrikspolitikk, samt Cruz sin kritikk av tidligere republikanske presidentkandidater i sin CPAC-tale i forrige uke.

    Paul refererte ikke til Cruz med navn, men det var innlysende hvem han siktet til:

    ”Jeg hevder ikke å være den neste Ronald Reagan, og jeg prøver ikke å nedvurdere andre republikanere for å ikke være tilstrekkelig som Reagan. Jeg vil minne alle som mener at vi vil vinne valget ved å håne tidligere republikanske presidentkandidater, eller ved å holde seg selv som en gjengivelse av Reagan — og som dermed splitter partiet — om at dette ikke er veien til seier.»

    Paul gikk seirende ut av 2016 «strawpollen» — en avstemning om republikaneres preferanser foran det kommende presidentvalget — under den 41. utgaven av Conservative Political Action Confrence (CPAC) i helgen. CPAC er den viktigste årlige konferansen for konservative og republikanske aktivister.

    Paul fikk 31 % oppsluttning, vant for andre år på rad, og havnet et godt stykke foran Ted Cruz på annenplass med 11 %.

    Nicolai Buzatu
    Nicolai Buzatu
    Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

    Les også