Av USAs 44 presidenter har 18 – tilsynelatende – hatt mellomnavn. I to av tilfellene blir vi nemlig lurt. Bokstaven vi tror står for et navn, står i virkeligheten ikke for noe som helst. Her er historien om presidentene med bokstav til mellomnavn.

220px-Ulysses_Grant_1870-1880Ulysses S. Grant

USAs 18. president var kjent som Ulysses S. Grant. De første 17 årene av sitt liv bar han det hebraiske fornavnet Hiram, men hadde ingen S mellom Ulysses og Grant.

Hiram Ulysses Grant, født i den hyggelige byen Point Pleasant i Ohio i 1822, ble i en alder av 17 nominert til en plass ved det amerikanske militærakademiet. Ved en feiltakelse nominerte kongressmannen Thomas L. Hamer (for ordens skyld: L-en står for Lyon) den unge Grant som «Ulysses S. Grant of Ohio». Dette passet den kommende presidenten utmerket.

Han var nemlig livredd for å få kallenavnet «Hug», etter initialene, ved militærakademiet, og betraktet følgelig feiltakelsen som en gudegave. Med forkortelsen for to av sine navn tilsvarende de til fedrelandet, ble Grants kallenavn ved militærakademiet Sam, som i Uncle Sam. Med andre ord, det stinket president av imagebuilderen fra Ohio allerede da han var 17 år.

220px-Harry-trumanHarry S. Truman

Harry S. Truman var USAs 33. president. Han ble født i 1884 i Lamar, Missouri. Truman er kanskje mest kjent som presidenten som avsluttet den andre verdenskrig, ikke som en av to presidenter som kun hadde en bokstav til mellomnavn.

Harrys foreldre, John Anderson Truman og Martha Ellen Young Truman, var skjønt enige om at sønnen skulle oppkalles etter morens bror Harrison «Harry» Young. Når det gjaldt mellomnavnet var de ikke like enige; begge ønsket ham oppkalt etter sin far.

Resultatet ble et kompromiss, ikke en helt uvanlig irsk-skotsk skikk. Slik fikk Harry Truman bokstaven S som sitt mellomnavn, oppkalt etter både Anderson Shipp Truman og Solomon Young. Selv om bokstaven S stod som et navn og ikke en forkortelse for et, valgte Truman alltid å signere med punktum etter S-en.

Ingen kommentarer