Mer

    Morgenkaffen, onsdag 27. februar: Hagel godkjent

    Morgenkaffen2God morgen! Det er onsdag, og morgenkaffen er servert.

    Vi starter med et sitat fra gårsdagen:

    «In America you have a right to be stupid — if you want to be.”

    Utenriksminister John Kerry snakker varmt om sitt lands forhold til ytringsfrihet, til en gruppe studenter på en skole i Berlin. Kerry er godt i gang på sin ti dager lange utenlandsreise, og ankom i går Tyskland etter å ha vært i London mandag.

    Dagen i dag i 1860 (for 153 år siden): Presidentkandidat Abraham Lincoln lar seg portrettere for første gang.

    På denne dagen i 1860 lot daværende presidentkandidat Abraham Lincoln seg portrettere av den anerkjente fotografen Matthew Brady. Bildet ble tatt like etter en valgkamptale på Cooper Union i New York, der han ga sine begrunnelser for sin motstand mot slaveriet i USAs nye stater. Få dager senere publiseres bildet av Lincoln, til god mottakelse midt i valgkampen.

    1860-lincoln-cooper

    Ett år etter at Lincoln ble valgt til USAs 16.president, møtte han igjen Brady. Presidenten mente noe spøkefullt at Brady sitt portrett og Cooper Union-talen var avgjørende for hans valgseier.

    Matthew Brady skulle få ta flere bilder av president Lincoln før hans død i 1865. I tillegg til Lincoln, ble tre andre presidenter portrettert av Brady; Zachary Taylor, Millard Fillmore og Ulysses S. Grant.

    Lincoln var altså ikke den første presidenten som ble fotograffert. Den æren fikk USAs sjette president, John Quincy Adams, i 1843.

    Og med det, her er dagens nyheter:

    Chuck Hagel omsider godkjent som USAs nye forsvarsminister

    Obama-Hagel

    Chuck Hagel har endelig blitt godkjent av Senatet som ny Obamas nye forsvarsminister, i en avstemning som endte med 58 mot 41 stemmer i favør Hagel.

    Det har vært klart en stund at han kom til å bli godkjent til slutt (vi skrev saken «Chuck Hagel, Obamas nye forsvarsminister» 6. januar), men spørsmålet var hvor mange republikanere som ville gi ham sin støtte. Tirsdag stemte fire republikanere for Hagel: Thad Cochran (Mississipp), Richard Shelby (Alabama), Mike Johanns (Nebraska), og (nokså overraskende) Rand Paul (Kentucky).

    Avstemningen markerer slutten på en langvarig prosess, der republikanerne lykkes med å utsette nominasjonen ved bruk en såkalt «silent filibuster» (mer om det her). Motstanden mot Hagel har vært sterk i visse kretser på bakgrunn av hans uttalelser om Israel og situasjonen i Midtøsten.

    Hagels lange vei til godkjennelse beskrives godt av denne karikaturen (John Deering, Arkansas Democrat-Gazette):

    DeeringHagel

    Lew godkjent av Senatets finanskomité

    President Obamas kandidat til å ta over som ny finansminister, Jack Lew, fikk tirsdag flertall i en avstemning i Senatets finanskomité (19 mot 5 stemmer). Lew, Obamas tidligere stabssjef, måtte i februar blant annet svare på spørsmål om tidligere investeringer på Cayman Islands. Nå gjenstår det kun formaliteter (stemmegivning i Senatet) før Lew godkjennes som ny finansminister.

    Det er uvisst når avstemningen i Senatet vil skje, men majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) uttaler at det kan skje allerede i dag.

    Kelly vant primærvalget i Illinois’ 2. kongressdistrikt

    Den tidligere delstatsreprepresentanten og afroamerikaneren Robin Kelly vant det demokratiske primærvalget i Illinois’ 2. kongressdistrikt på tirsdag. Distriktet, som omfatter deler av Chicago, er et sikkert sete for demokratene, og Kelly er dermed storfavoritt til å ta over setet til den nylig avgåtte kongressmannen Jesse Jackson Jr. i valget 9. april.

    Jackson Jr. har innrømmet skyld i bruk av valgkampmidler til private formål, og er for tiden under etterforskning av FBI. Han er den tredje i rekken av kongressmannen fra Illinois’ 2. distrikt som må trekke seg i vanære.

    Republikanerne åpner opp for godkjennelse av Violence Against Women Act

    Det republikanske lederskapet i Representantenes hus åpner nå for reautorisering av The Violence Against Women Act, og at senatets versjon blir tatt opp til avstemning i Representantenes hus. De har lenge ønsket å kjempe for sin egen versjon, men åpner nå for Senatets versjon. Denne versjonen inneholder blant annet økte rettigheter og beskyttelse for flere minoriteter.

    Dette innebærer at loven kan være på vei til Det ovale kontor for underskrift innen kort tid.

    Obama kraftig ut mot republikanerne i Kongressen

    President Obama driver valgkamp mot republikanerne og sequesteren om dagen, og tok turen til Virginia på tirsdag. Han besøkte en gruppe industriarbeidere, og den lokale kongressmannen Scott Rigell (R-Virginia) var tilstede.

    Obama var klar på at Kongressen må bli enige om en avtale før de automatiske budsjettkuttene trer i kraft fra førstkommende fredag. Obama uttalte at selv om amerikanere nok ikke vil merke budsjettkuttene så mye i begynnelsen, vil det ødelegge økonomien og den veksten man har sett den seneste tiden:

    “These cuts are wrong. They’re not smart, they’re not fair, they are a self-inflicted wound that doesn’t have to happen,” gjentok han.

    Presidenten ga seg ikke med dette, og ba republikanere i Kongressen om å samarbeide.

    “There are too many Republicans in Congress right now who refuse to compromise even an inch when it comes to closing tax loopholes and special interest tax breaks. Keep in mind, nobody is asking them to raise income tax rates. All we’re asking is for them to consider closing tax loopholes and deductions.”

    Obama roste samtidig de republikanere som har tatt til orde for en «balansert tilnærming» til problemet, ord som Obama selv gjerne bruker. Blant andre John McCain og Virginias guvernør Bob McDonnell (R) fikk ros av presidenten.

    Boehner: «Det er på tide at Senatet handler»

    En engasjert Speaker of the House, John Boehner (R-Ohio), fortalte tirsdag at medlemmer av Senatet nå må handle for å unngå at de automatiske budsjettkuttene slår inn på fredag. Boehner pekte på at Representantenes hus, hvor hans eget parti har flertall, alleredehar lagt et forslag på bordet to ganger som vil unngå de 85 milliardene i «across the board spending cuts.»

    “We have moved a bill in the House twice. We should not have to move a third bill before the Senate gets off their ass and begins to do something», var den klare meldingen fra Speaker Boehner.

    I samme slengen kritiserte Boehner presidenten for å holde «valgkamp-lignende» arrangementer utenfor Det hvite hus, framfor å snakke med demokratiske ledere i Kongressen og komme fram til en avtale med republikanerne.

    Medlemmer av Representantenes hus har ikke planlagt å møtes fredag, samme dag som den såkalte «sequesteren» trer i kraft, men Boehner lover at dersom Senatet handler før tidsfristen, så vil det andre kammeret i Kongressen gjøre det samme.

    Obama legger press på president Morsi

    President Obama hadde tirsdag samtaler med Egypts president Mohamed Morsi. Obama uttrykte bekymring over den manglende demokratiske prosessen i landet, og understreket at USA først og fremst støtter det egyptiske folk. Samtidig var han positiv til Morsis uttalte mål om å være en president for alle i Egypt, uansett religion.

    «The president welcomed President Morsy’s commitment to serving as a president for all Egyptians, including women and people of all faiths, and emphasized President Morsy’s responsibility to protect the democratic principles that the Egyptian people fought so hard to secure» sa Det hvite hus i en uttalelse.

    Obamas oppfordring kommer etter at opposisjonen i Egypt truer med å boikotte kommende parlamentsvalg, av frykt for at det ikke vil være frie og rettferdige valg.

    2016…: Rick Santorum til Iowa

    SantorumMichigan
    Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

    Tidligere republikansk presidentkandidat og Iowa-vinner Rick Santorum skal i april være hovedtaler for Iowa Faith & Freedom Coalition, melder National Review. Dette sees som nok et tegn på at den tidligere senatoren fra Pennsylvania igjen vil forsøke seg i det neste presidentvalget. AmerikanskPolitikk.no dekket ham tett i 2012, og gjør gjerne det samme i 2016.


    Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


    Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

    Marius Bjerknæs
    Marius Bjerknæs
    Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

    Les også