Mer

    Morgenkaffen, torsdag 21. februar

    Morgenkaffen2God morgen! Det er torsdag, og morgenkaffen er servert:

    Vi begynner med et sitat fra gårsdagen:

    «I don’t think either party was nervous. He knew that I wasn’t a big threat to his world ranking and I knew that I better keep my day job.»

    President Obama snakker endelig ut om søndagens golfrunde med Tiger Woods.

    Dagen i dag i 1972 (41 år siden): President Richard Nixon besøkte Folkerepublikken Kina, og ble dermed den første sittende amerikanske presidenten som besøkte landet.

    NixonMao
    Nixon og Mao

    Det var også et spesielt besøk med tanke på at USA ikke hadde anerkjent Kina som nasjon siden kommunistene tok makten i 1949. Det var altså ikke bare første gang en amerikansk president besøkte Kina, det var første gang en amerikansk president besøkte et land USA ikke anerkjente. I Beijing møtte Nixon blant annet forman Mao Zedong og de to diskuterte det amerikansk-kinesiske forholdet og hvordan dette kunne bedres.

    I løpet av tiden Nixon var i landet ble også den sovjetiske innflytelsen i Asia diskutert og selvfølgelig Vietnamkrigen. Nixon godtok også gradvis å trekke tilbake de amerikanske troppene fra Taiwan i tillegg til å utvide de kulturelle utvekslingene mellom Kina og USA. USA anerkjente senere Kina i 1979.

    Og med det, her er noen av dagens nyheter:

    Jesse Jackson Jr. erklærte seg skyldig

    JesseJacksonJr

    Onsdag erklærte den tidligere kongressmannen Jesse Jackson jr. (D-Illinois, 2. distrikt, 1995-2012) seg skyldig i å ha brukt flere millioner av valgkampmidler til eget forbruk.

    Til dommeren sa Jackson følgende:

    “Sir, for years I lived off my campaign, I used money I shouldn’t have used for personal purposes.”

    Jackson trakk seg i fjor høst fra Kongressen grunnet en føderal etterforskning av ham. Han er sønn av borgerettighetsforkjemperen, aktivisten og den tidligere presidentkandidaten Jesse Jackson (1988), som også var til stede i retten.

    Fem stater spesielt utsatt av sequesterkutt

    1. mars slår de automatiske budsjettkuttene inn. Den såkalte «sequesteren» vil ifølge Buisiness Insider ramme fem stater spessielt hardt. Dette grunnet lokaliseringen av arbeidsplasser i forsvarsindustrien.

    Dette er beregningen over hvor mange arbeidsplasser hver av de fem statene vil miste om de militærrelaterte sequesterkuttene slår inn som planlagt:

    • California — 125,800 arbeidsplasser tapt
    • Virginia — 122,800 arbeidsplasser tapt
    • Texas — 91,600 arbeidsplasser tapt
    • Florida — 38,200 arbeidsplasser tapt
    • Maryland — 36,200 arbeidsplasser tapt

    Florida-guvernør Scott aksepterer allikevel utvidelse av Medicaid

    Floridas republikanske guvernør, Rick Scott, gikk hardt ut mot president Obamas «Obamacare» da han stilte i guvernørvalget i 2010. Scott ledet selv an (sammen med Pam Bondi) i søksmålet Florida fremmet for å hindre lovens innvirkninger på statens borgere.

    USAs Høyesterett kom som kjent fram til at den nye helsereformen ikke var grunnlovstridig i fjor sommer. Men de la også til at hver stat kan nekte å motta den føderale støtten utvidelsen av det offentlige helsesystemet innebærer. Flere republikanske guvernører har derfor brukt denne retten til å unngå utvidelsene av Medicaid (trygdeordning for de fattigste) i sine stater.

    Florida-guvernør Rick Scott har frem til nå vært en av disse, men i går snudde han. Florida aksepterer Medicaid-utvidelsen.

    Scott – som stiller til gjenvalg i november til neste år – er den syvende republikanske guvernøren som aksepterer utvidelsen som er en del av Obamas «Affordable Care Act». Demokrater har beskrevet snuoperasjonen som et symbol på at republikanerne er i ferd med å tape kampen mot «Obamacare» – et begrept demokratene omsider har trykket til sitt bryst.

    Kerry: Budjsettstriden er USAs største utenrikspolitiske utfordring

    USAs ferske utenriksminister, John Kerry, talte i går på The University of Virginia — utenriksminister Thomas Jeffersons (1790-93) universitet.

    Kerry var klar på hva han mener er USAs største utenrikspolitiske utfordring: Budsjettkrisen. Kerry begrunnet synspunktet slik:

    «We can’t be strong in the world unless we are strong at home.»

    Kerry fortsatte med å påpeke at om «sequesterkuttene» inntreffer vil dette påvirke utenrikstjenesten og bistandspolitikken. Dette vil også inkludere den hjelpen USA gir til sikkerhetsarbeid og andre programmer internasjonalt.

    Ron Paul gir ut bok om utdannelse

    Ron Paul taler fra The Des Moines Registers "Soap box" på Iowa State Fair, i august 2011. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
    Ron Paul taler fra The Des Moines Registers «Soap box» på Iowa State Fair, i august 2011. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

    Den tidligere Presidentkandidaten Ron Paul gir ut sin fjerde bok denne høsten. Boken har fått navnet «New School Manifesto,» og skal dreie seg om utdannelse. Paul kommer til å legge ut om sine tanker rundt privat undervisning hjemme og hvordan frie markeds idealer kan brukes også innen utdannelse.

    Forlaget har kommet med følgende beskrivelse ac boken:

    «He makes the case for individual freedoms as they pertain to educating our children, and nimbly dissects the most pressing issues that need to be addressed from the libertarian point of view.»

    Paul er tidligere presidentkandidat (1988, 2008 og 2012) og representerte Texas i Representantenes hus (1976-77, 1979-85, 1997-2013) fram til den 113. kongressen ble sverget inn. Paul er også faren til Kentucky-senator Rand Paul, som går med planer om å bære Paul-banneret videre i 2016.

    Mitt Romney taler på CPAC

    MittRomneyIAStateFair
    Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

    Den årlige «Conservative Political Action Conference» får enda en prominent republikaner på gjestelista. Den tidligere presidentkandidaten Mitt Romney vil i likhet med Sarah Pallin, Rand Paul og Paul Ryan stå på talerstolen når konferansen avholdes 14.-16. mars.

    Den tidligere presidentkandidaten har forholdt seg forholdsvis anonym siden nederlaget mot president Obama i november. Det er ventet at Romney vil bruke deler av sin tid på podiet til å takke venner og støttespillere etter valgkampen. Men hvordan velger han å se framover? Hvor skal det republikanske partiet ta veien?

    Senatets mest konservative? James Risch (R-Idaho)

    JamesRisch

    Idaho-republikaneren James Risch er ifølge National Journal senatets mest konservative medlem. Risch, som tidligere satt som guvernør ble valgt inn i senatet i 2008, og har i nasjonale medier vært relativt anonym.

    Det har ikke hindret ham i å opparbeide seg et rykte som svært konservativ.

    På den andre siden av spekteret finner vi Connecticut-senator Richard Blumenthal (D) og New Mexico-senator Tom Udall (D), som regnes som senatets mest «liberale» (i den amerikanske betegnelsen av begrepet).

    Gingrich angriper Karl Roves «Conservative Victory Project»

    Tidlgere Speaker of the House Newt Gingrich er ikke begeistret for Karl Roves nyeste prosjekt. Rove har bidratt til oppstarten av «The Conservative Victory Project», et prosjekt som har til hensikt å vinne flere kongressvalg for republikanerne, men også om å motvirke kandidater som 2012s Todd Akin i Missouri og Richard Murdoch i Indiana.

    «I am unalterably opposed to a bunch of billionaires financing a boss to pick candidates in 50 states. This is the opposite of the Republican tradition of freedom and grassroots small town conservatism. No one person is smart enough nor do they have the moral right to buy nominations across the country.»

    Dette er noe ironisk at dette kommer fra Gingrich, som kunne holde det gående såpass lenge i fjorårets nominasjonskamp takket være en Super PAC som i stor grad ble finansiert av casinorikingen og Israelvennen Sheldon Adelson.

    Conan O’Brien taler på White House Correspondents’ dinner

    Komiker og programleder Conan O’Brien blir hovedtaler på den årlige White House Correspondents’ dinner – det såkalte «nerd prom.» Middagen som arrangeres 27. april er en samling for journalister, reportere og andre mediepersonligheter der blant andre presidenten selv holder en liten tale for å «hylle» pressens arbeid, og der han gjerne gjør litt narr av seg selv i samme slengen.

    I fjor sa blant annet president Obama følgende: “What’s the dif­fe­rence between a hockey mom and a pit­bull? A pit­bull is delicious” (jf. Sarah Palins tale på det republikanske landsmøtet i 2008).

    Conan O’Brien var også hovedtaler på den samme middagen i 1995. Den gangen benyttet han anledningen til å harselere med daværende President Clintons mislykkede helsereform.

    Michelle Obama med nytt offisielt portrett

    MichelleObama
    Official White House Photo by Chuck Kennedy.

    Førstedame Michelle Obama har i likhet med sin ektemann, President Obama, fått nytt offisielt portrett for deres andre fireårsperiode sammen i Det hvite hus.


    Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


    Amund Tho­massen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

    Amund Thomassen
    Amund Thomassen
    Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

    Les også