Mer

    Obamas fjerde State of the union-tale

    President Obama gikk igjennom en omfattende smørbrødliste i sin fjerde State of the Union-tale. Hovedtemaene: Økonomi, innvandringsreform og ny våpenlovgivning.

    ObamaSOTU2013

    «For 51 år siden erklærte president John F. Kennedy at Grunnloven vår ikke gjør oss til rivaler over makt, men til partnere for fremskritt.» Slik startet president Obama nattens State of the Union-tale, etter nok et år med store uenigheter i Washington, D.C.

    Du leser mer om talen her, inkludert video og høydepunkt fra Marco Rubio og Rand Paul sine motsvar.

    Som ventet gikk Obama rett til det viktigste temaet, nemlig den amerikanske økonomien. Presidenten brukte mye tid på både budsjettunderskuddet og jobber i begynnelsen av talen, og var nøye med å peke på framgangen de siste årene, blant annet seks millioner nye jobber og at det igjen investeres i amerikanske bedrifter. Obama snakket også om at det produseres flere amerikanske biler og at USA importerer mindre olje enn tidligere. Middeklassen står sterkere, mente Obama, og flere har nå muligheten til å leve ut den amerikanske drømmen.

    Økonomien

    Republikanerne og demokratene er enige om at de føderale utgiftene må ned, men spørsmålet er hvordan. Obamas løsning er fremdeles en kombinasjon av å redusere utgifter på det han omtaler som en balansert måte, og økte skatter for dem med høyest inntekt.

    Obama foreslo samtidig reformer av det amerikanske helsesystemet for å gjøre det billigere, noe som vil bidra til å minske offentlige utgifter. Han sa at hans egen helseform har bidratt til lavere utgifter, men at dette ikke er nok dersom man skal velge en balansert tilnærming til problemet. Skattereform må også til for å få kontroll over budsjettunderskuddene, sa Obama.

    Et av tiltakene er at skattene reduseres for bedrifter som etablerer nye jobber i USA, og ikke for dem som sender jobbene utenlands.

    Klima og energi

    Fra de store økonomiske temaene gikk Obama over på klima og energi. USA produserer mer olje enn på 15 år, og importerer ikke lenger like mye olje utenfra, sa Obama. Presidenten tok nok engang opp klimaendringer, og sa at han ønsker å gjøre mer på dette feltet.

    «De 12 varmeste årene har kommet i løpet av de siste 15 årene», sa Obama.

    Her brukte han orkanen Sandy, som slo innover New England kort tid før presidentvalget i fjor høst, som en illustrasjon på de store klimaendringene som foregår. Det kom en klar oppfordring til begge partier i Kongressen om å bli enige om nye lover som kan bidra til mindre utslipp og renere energikilder slik at USA tar sin del av ansvaret. Obama ønsker i tillegg å gjøre det mer prisgunstig å velge klimavennlige alternativer, for eksempel alternativer til bensin.

    Obama sa imidlertid at han vil foreta seg flere ting på egenhånd via såkalte Executive orders, dersom Kongressen ikke kommer til enighet.

    SOTU2013
    Ordsky av talen. Illustrasjon: AmerikanskPolitikk.no.

    Innvandring

    Innvandringsreform fikk mye oppmerksomhet i nattens tale. Målet er å få til en ny innvandringsreform som blant annet vil sørge for grundigere bakgrunnssjekk av alle som kommer inn i USA, og en vei til statsborgerskap for de som oppholder seg ulovlig i USA. «Ulovlige innvandrere» må stille seg bakerst i køen, bak dem som søker om lovlig opphold. Lovene for dem som vil komme til USA lovlig må forbedres og effektiviseres, slik at de som vil bidra slipper å vente i flere måneder på svar å sin søknad.

    «Jeg vil skrive under på en slik lov med én gang», sa Obama, men det avhenger selvsagt av at Kongressen gjør sitt først.

    Likelønn og høyere minstelønn

    I forkant av talen meldte de store mediene i USA at kvinner ville få presidentens oppmerksomhet i denne talen. Likelønn mellom kvinner og menn var et klart mål som presidenten uttalte underveis. Det skal settes i gang tiltak som vil gjøre at dette målet kan nås innen kort tid. Den såkalte «Paycheck Fairness Act», som har fått flertall i Senatet, venter på å få flertall i Representantenes hus. I tillegg til denne er det en lov som omhandler vold mot kvinner, som ennå ikke har fått flertall i begge kammere.

    Presidenten tok også opp fattigdomsproblematikken, og han ønsker å øke den føderale minstelønnen fra 7,25 til 9 dollar i timen.

    Minstelønnen er nå såpass lav mange steder at man kan ha full jobb og allikevel leve under fattigdomsgrensen, slik presidenten presenterte det. I det lange løp mener Obama at en økt minstelønn vil sørge for at fattige behøver mindre hjelp fra myndighetene. «Sterkere familier, sterkere samfunn, et sterkere USA», sa Obama til stor applaus.

    Utenriks

    Innen 2014 vil krigen i Afghanistan være over, sa Obama. Presidenten lovte i tillegg at 34.000 soldater vender hjem fra Afghanistan til neste år. Til tross for dette er det to hovedoppgaver USA vil fokusere på framover. Den ene er å lære opp afghanske styrker slik at de kan klare seg selv i framtiden. Den andre er å bekjempe Al Quida videre. Presidenten passet på å si at terrororganisasjonen nå bare er en skygge av seg selv.

    I lys av den siste tids avsløringer om USAs dronekrigføring, lovte Obama at Kongressen skal fortsette å få den informasjon de har krav på i forhold til landets operasjoner i utlandet og hvilke metoder som benyttes for å bekjempe terrorisme. Han kom inn på Mali-stuasjonen og garanterte USAs støtte til land som bekjemper terrorisme innenfor sine egne grenser. Dette er bedre enn at USA skal gå inn i landene der terrorister oppholder seg, mente Obama.

    Den ferske atomprøvesprengningen i Nord-Korea ble også bemerket av presidenten. Han nevnte ikke landet med navn, men sa at den eneste måten landet kan oppnå fred og respekt på er å akseptere de internasjonale forpliktelsene de har, framfor provokasjoner som dette. Samtidig vil USA gjøre alt de kan for å hindre at atomvåpen havner i feil hender, for eksempel Iran. Viktigheten av å støtte Israel ble også understreket av presidenten.

    Nye våpenlover

    Presidenten avsluttet med en sterk appell for sine egne forslag til ny våpenlovgivning. Han benyttet anledningen til å henvende seg til flere ferske offer for skytevåpenlov, blant andre foreldrene til en jente fra Chicago som sang for presidenten under markeringen av innsettelsen i forrige måned (som satt ved siden av Michelle Obama), og til den tidligere kongresskvinnen Gabrielle Giffords (D-Arizona) som var tilstede under talen.

    «Familiene i Newtown fortjener en avstemning. Familiene i Aurora fortjener en avstemning,» sa Obama. «De fortjener en stemme», sa han tre ganger etter hverandre, til stor jubel.

    Obama avsluttet med følgende, svulstige appell: «Det er vår oppgave som amerikanske statsborgere å være forfatterne av det neste store kapitlet i vår amerikanske historie.»

    Dette var en kjapp gjennomgang av noen av hovedpunktene i talen, og du leser hele talen her. Du ser den her:

    httpv://youtu.be/0jqWrotmhEo

    PS: Ta turen til AmerikanskPolitikk.no senere i dag for å lese hva ekspertene i «Panelet» har å si om talen!

    Marius Bjerknæs er praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

    Marius Bjerknæs
    Marius Bjerknæs
    Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

    Les også