Mer

    Morgenkaffen, tirsdag 12. februar

    Morgenkaffen2God morgen! Det er tirsdag, og morgenkaffen er servert.

    Vi starter med et sitat fra gårsdagen:

    “I am not running [for The Papacy]»

    Visepresident Joe Biden vitset om sine egne framtidsplaner etter at det ble kjent at pave Benedikt XVI abdiserer.

    Dagen i dag, i 1809 (204 år siden): Abraham Lincoln ble født.

    Lincoln ble født i Hodgenville i Kentucky, og vokste opp i en fattig familie. Han gikk bare ett år på skole, men fortsatte deretter å lese på egenhånd i et kontinuerlig arbeid for å opplyse seg selv. Som voksen bodde han i Illinois hvor han blant annet jobbet som postmester, landmåler og butikkeier. Mellom 1834 og 1836 tjente han som en av statens lovgivere og ble deretter advokat. I 1842 giftet han seg med Mary Todd, og sammen fikk de fire sønner.

    AbrahamLincolnStatue
    Statue av Abraham Lincoln i fødestaten Kentucky, nærmere bestemt på Centre College i Danville. Bildet er tatt i anledning høstens visepresidentdebatt, og Lincoln var akkreditert til å dekke begivenheten. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

    Som leder for det nye republikanske partiet tapte han et valg om et sete i Senatet til Stephen A. Douglas i 1858. Valgkampen gjorde derimot Lincoln synlig for nasjonen, og i 1860 ble han valgt som USAs 16. president.*

    Lincolns presidentskap startet meget kaotisk, og innen han ankom Washington, D.C. for å begynne sitt presidentskap hadde sju stater brutt ut av Unionen. Etter at sørstatene tok Fort Sumter i April 1861 gikk Tennessee, Virginia, Arkansas og North Carolina sammen med sørstatene og borgerkrigen mellom nord og sør var igang.

    Den 22. september 1862 skrev Lincoln signaturen sin under «The Emancipation Proclamination», som slo fast at slaver ville være «forever free» i sørstatene (tok ikke for seg situasjonen i Missouri, Kansas, Nebraska og Arkansas) fra og med 1. januar 1863. Det var derimot ikke før 31. januar 1865 at Representantenes hus vedtok det 13. grunnlovstillegget, som gjorde en endelig slutt på slaveriet (Filmen om Lincoln går nå på kino i Norge, og her leser du vår anmel­delse).

    Og med det, her er dagens nyheter:

    Obamas fjerde State of the Union-tale i dag

    President Barack Obama vil i dag holde sin årlige State of the Union-tale for fjerde gang. Etter Obamas tale vil senator Marco Rubio (R-FL) holde republikanernes motsvar, mens senator Rand Paul (R-Kentucky) snakker for Tea Party.

    I går kveld publiserte vi en bakgrunnartikkel om State of the Union-taler og om hva vi kan forvente av Obamas tale.

    Du ser talen live på C-SPAN fra klokken 21.00 eas­tern / 03.00 natt til onsdag norsk tid, og onsdag morgen leser du vår gjen­nom­gang og opp­sum­me­ring av talen. Senere på dagen leser du hva norske USA-eksperter tenker om talen i “Panelet.”

    Senatets forsvarskomite vil stemme over Hagels kandidatur i dag

    I dag klokken 20.30 norsk tid (14.30 lokal tid) vil Senatets forsvarskomite stemme over Chuck Hagels kandidatur som ny forsvarsminister.

    “It is the Chairman’s intention to vote on the nomination after the Members have an opportunity for discussion,” sa Carl Levin (D-Michigan), som leder komiteen.

    Resten av Senatet forventes å stemme over Hagels kandidatur senere denne uken, men som vi leste i gårsdagens Morgenkaffe truer Lindsey Graham (R- South Carolina) med å bremse hele avstemningen om han ikke får mer informasjon om angrepet i Benghazi, Libya.

    «Saturday Night Live» planla en sketch om den opprinnelige senatshøringen, men innslaget ble kuttet i siste liten. Det er nå publisert på nettet, og innslaget har fått mye kritikk fra konservative for å være for venstrevridd. Det er verdt å merke seg at Hagel faktisk gjorde en meget lite overbevisende jobb i høringen som portretteres her.

    Tea Party-bevegelsen rører på seg igjen

    Washington Post melder at Tea Party-bevegelsen ønsker å lansere «Tea Party Patriots Citizens Fund«, som tar sikte på å presse republikanske kandidater til å ta mer konservative standpunkter.

    “If we are going to change Washington and save America, the Tea Party movement must hold every politician who supports higher taxes and even higher spending accountable — regardless of their political party. If that means we have to defeat some of these big-government politicians in primaries, so be it,” sier Jenny Beth Martin, som er nasjonal kordinator for Tea Party Patriots.

    Obama gav hedersmedalje til tidligere soldat

    Mandag gav president Barack Obama The Medal of Honor til den tidligere hærsersjanten Clinton L. Romesha.

    “These men were outnumbered, outgunned and almost overrun,” sa Obama, og siterte så en av soldatene: “I’m surprised any of us made it out.”

    Romesha var en av lederne i den 4. kampbrigaden i den 4. infanteridivisjon da Combat Outpost Keating i Afganistan ble angrepet 3.oktober 2009. Han ble skadet under angrepet, men reddet livet til flere andre.

    Medal of Honor er den høyeste utmerkelsen en kan få i militæret i USA, og bare tre andre soldater har så langt fått denne for sin innsats i Irak eller Afganistan.

    Før seremonien startet var det derimot Romeshas sønn som stjal showet:

    httpv://youtu.be/BpUPuE1Kg4E

    Demokratene taper terreng

    Presidenten og partiet hans har gått noe tilbake i popularitet i det siste.

    Vår egen AmPolltracker (4.-10. februar), som sammenstiller meningsmålinger fra RealClearPolitics, Pollster og TalkingPointsMemo, gir et godt bilde av den amerikanske opinionen i uken som gikk:APT6-2013


    Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


    Ken­neth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

    * Det snek seg inn en liten tallfeil her.

    Les også