Mer

    Morgenkaffen, torsdag 31. januar

    Morgenkaffen2

    God morgen, vi har kommet til januars siste dag.

    Dagen i dag i 1865 (for 148 år siden):

    Representantenes hus vedtok det 13. grunnlovstillegget, «The Thirteenth Amendement to the United States Constitution». Grunnlovstillegget var allerede vedtatt i Senatet ett år tidligere, men nå kunne det omsider oversendes president Abraham Lincoln. Teksten (seksjon 1):

    «Neither slavery nor involuntary servitude … shall exist within the United States, or any place subject to their jurisdiction.”

    Med andre ord: Slaveriet ble offisielt avskaffet i USA for 148 år siden!

    På denne tiden var det i praksis allerede opphevet i nordstatene, og da borgerkrigen gikk mot slutten og nordstatshæren rykket fremover ble slaveriet også gradvis avskaffet i sørstatene som hadde brutt ut av Unionen.

    AbrahamLincoln
    Abraham Lincoln (født 12. februar 1809) var USAs 16. president, og satt fra 4. mars 1861 til hans død den 15. april 1865.

    Historien om «the Emancipation Proclamation», «The 13th Amendment» og den amerikanske borgerkrigen er skildret i filmen «Lincoln» (2012), som har premiere på norske kinoer i morgen, 1. februar.

    Det hadde vært langt mer passende om premieren var i dag, i anledning jubileet for det 13. grunnlovstillegget.

    Vi markerer imidlertid dagen her på AmerikanskPolitikk.no ved å gi deg vår anmeldelse av filmen senere i dag. Stay tuned!

    Anmeldelsen er nå publiser her.

    I mellomtiden kan du se traileren, oppdatere deg på noen av nyhetene som preger det politiske nyhetsbildet i USA:

    httpv://youtu.be/qiSAbAuLhqs

    USAs økonomi falt i siste kvartal

    Ikke siden resesjonen i 2009 har landets bruttonasjonalprodukt (BNP) falt. Nå viser tallene fra finansdepartementet at den saktegående veksten har stanset opp, og gått tilbake med 0,1 %.

    Men tallene er ikke helsvarte. Nedgangen var forventet av mange grunnet orkanen «Sandy», som førte til store ødeleggelser på nordøst kysten, inkludert uforutsette utgifter og økonomiske tap. Også det at staten bruker mindre penger enn tidligere er en faktor i tilbakegangen. I tillegg har eksporten falt betraktelig, hele 5,7 % for å være nøyaktig. Tross dette var det få som forventet at BNP-tallet skulle gå i minus.

    Men det var også positive nyheter i tallene som ble publisert onsdag ettermiddag norsk tid. Amerikanernes private økonomi er i vekst. Det investeres mer penger i blant annet bolig og i IT-teknologi enn tidligere, og dette sees som et tegn på at USA for alvor er på vei ut av resesjonen.

    Wall Street Journal melder at første kvartal i 2013 sannsynligvis vil vise en solid vekst i USAs BNP. Flere økonomer tror at det kan være snakk om en vekst på 2-3 %.

    Mo Cowan, Kerrys midlertidige erstatter i Senatet

    Massachusetts-guvernør Deval Patrick (D) har utnevnt sin nære venn og tidligere stabssjef, William «Mo» Cowan, som John Kerrys midlertidige erstatter i Senatet. Kerry ble godkjent av Senatet som Obamas nye utenriksminister på tirsdag, og tar over utenriksposten etter Hillary Clinton.

    Cowan har bakgrunn fra politikken i Massachusetts og er utdannet jurist. Utnevnelsen er historisk da det for første gang i USAs historie at to afroamerikanere som tjenestegjør samtidig i Senatet. Den andre er republikaneren Tim Scott fra South Carolina.

    Mo Cowan vil fylle den ferske utenriksministerens plass i Senatet frem til 25. juni, da Massachusetts avholder et spesialvalg for å fylle posten. Guvernør Patrick stilte krav om at Kerrys midlertidige erstatter ikke ville stille i dette valget, men heller vie sin tid til oppgavene som Senator. Dette løfte skal Cowan ha gitt.

    Det spekuleres allerede i kandidater, og den nylig beseirede Scott Brown regnes som republikanernes favoritt. Brown ble selv valgt i et spesialvalg etter at Senator Edward Kennedy gikk bort. I november tapte han senatsplassen til demokraten Elizabeth Warren.

    På demokratisk side er bildet litt mer uklart, men kongressmannen Ed Markey har annonsert sitt kandidatur.

    Gabby Giffords: «For mange barn dør!»

    Onsdag holdt justiskomiteen i Senatet høring om våpenkontroll. Tonen gjennom den nesten fire timer lange høringen bar preg av at ingen av sidene, hverken demokratene eller republikanerne, ville utmerke seg negativt i den svært følsomme debatten.

    Den tidligere kongresskvinnen Gabrielle Giffords (D-Arizona) var høringens første vitne. Arizona-demokraten ble som kjent hardt skadet i et attentatforsøk under et folkemøte i 2011. En mann skjøt flere skudd inn i folkemengden på et valgkampmøte, og såret 19 og drepte seks. Giffords ble truffet i hodet, og har siden måttet lære seg å gå og snakke på nytt.

    ObamaGiffords
    Gabrielle Giffords og mannen besøkte president Obama i Det hvite hus på torsdag.I tråd med dagens Lincoln-tema henger den tidligere presidenten passende nok på veggen i Det ovale kontor (Official White House photo by Pete Souza).

    I sin korte uttalelse til justiskomiteen sa hun følgende:

    «Thank you for inviting me here today. This is an important conversation for our children, for our communities, for Democrats, and Republicans.

    Speaking is difficult but I need to say something important.

    Violence is a big problem. Too many children are dying – too many children. We must do something. It will be hard. But the time is now. You must act. Be bold. Be Courageous. Americans are counting on you. Thank you. «

    httpv://youtu.be/udDl7a03VbI

    Senator Menendez nekter for sexanklagene

    Senator Robert Menendez (D-New Jersey), som er en av de åtte senatorene som presenterte sine forslag til innvandringsreform på mandag, nekter for at en rekke turer til Den Dominikanske Republikk skal ha dreid seg om sexturisme.

    Det var etter at FBI gjennomførte en ransakelse av en av Menendez sine politiske bidragsytere at ryktene begynte å florere rundt New Jersey demokraten. Den prominente øyelegen Dr. Salomon Melgen har de siste årene gitt generøse bidrag til Senator Menendez sine valgkamper. De to skal etter sigende ha brukt Dr. Melgens fly til privatreiser til Den Dominikanske Republikk sammen.

    Det er disse turene FBI – og det konservative nettstedet The Daily Caller – nå skal ha fattet interesse for. Senatoren er så langt ikke en del av etterforskningen.

    Robert Menendez, 59, er av cubansk opprinnelse og har sittet i Senatet siden 2006. Før dette var han kongressmedlem for New Jerseys 14. distrikt. Han er skilt og har to barn.

    Obamas popularitet stiger

    President Obama seiler på medgang i begynnelsen av sin andre periode. En ny måling foretatt av Washington Post og ABC News melder at 60% av amerikanere mener presidenten gjør en god jobb. Dette er hans beste måling siden 2009.

    Samme måling viser at flere nå har et «svært positivt inntrykk» av presidentens innsats. Målingen viser også at presidenten blir stadig dårligere likt av konservative. Av velgere som identifiserer seg som republikanere som nå har 80 % av dem et dårlig inntrykk av Obama.

    Hagel med republikansk støtte

    Tidligere Nebraska-senator Chuck Hagel (1997-2009), som president Obama har nominert til jobben som forsvarsminister, har frem til nå ikke fått betydelig støtte fra sine tidligere kollegaer i Det republikanske partiet. Det er spesielt Hagels uttalelser om Israel som har fått senatorer som John McCain (R-Arizona) til å tvile på Hagels kvalifikasjoner til jobben.

    Men nå får endelig den tidligere senatoren og Vietnamveteranen en republikansk tillitserklæring. Det er Mississippi-senator Thad Cochran som nå har annonsert sin støtte til nominasjonen.

    De demokratiske senatorene har etter hvert uttrykt seg positivt til Hagel, men flere republikanere sier de vil vente med å gjøre seg en mening før høringen i forsvarskomiteen begynner. Med det sagt, så forventes det at Hagel kommer til å bli godkjent av Senatet.

    Høringen begynner i senere i dag.

    Fire av syv Illinois-guvernører har havnet i fengsel

    Om litt under to år er det igjen duket for guvernørvalg i Illinois – «The Land of Lincoln». En av de mange mulige kandidatene er president Obamas tidligere stabssjef og nåværende borgermester av Chicago, Rahm Emmanuel.

    Før han bestemmer seg for om dette er en jobb for ham burde han tenke seg godt om: Fire av syv av statens siste guvernører har nemlig havnet i fengsel! Det melder Huffington Post.

    Det er snakk om:

    • Rod Blagojevich (D), guvernør fra 2002 til 2009. Dømt for korrupsjon, blant annet på grunn av forsøket på å selge president Obamas plass i Senatet etter Obamas valgseier.
    • George Ryan (R), guvernør fra 1999 til 2003. Nylig løslatt fra fengsel etter å ha sonet en dom på seks år i fengsel for korrupsjon. Skal blant annet ha solgt statlige kontrakter i bytte mot et personlig honorar.
    • Dan Walker (D), guvernør fra 1973 til 1977. Sonet en dom på ca ett år for bestikkelser i forbindelse med det private næringslivet.
    • Otto Kerner (D), guvernør fra 1961 til 1968. Gikk av som guvernør for å kunne begynne på en ny karriere som dommer. Deretter ble han selv dømt. Også han for å ha mottatt bestikkelser.

    Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


    Amund Tho­massen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

    Amund Thomassen
    Amund Thomassen
    Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

    Les også