Mer

    Stillingen, drøyt to uker før valget

    I følge Gallups ferskeste måling ville Romney fått 6 prosent høyere oppslutning enn Obama dersom valget ble avholdt i dag. Men målingen skiller seg fra resten av målingene, og Obama har fortsatt forspranget i flere vippestater.

    På den siste oppdateringen av meningsmålingene Gallup har gjort blant sannsynlige velgere har Mitt Romney passert en oppslutning på 51 %, mens Barack Obama ikke har mer enn 45 % støtte. Vi må tilbake til begynnelsen av oktober for å finne en oppslutning som deler ledelsen mellom de to kandidatene.

    Om man i stedet velger å se på Gallups undersøkelse blant registrerte velgere, så er løpet jevnt. Her har Obamas stødige ledelse gjennom oktober nå har gått over til å være 1 % i fordel Romney, 48-47.

    Sannsynlige velgere vs registrerte velgere

    Før jeg kommer til hvordan Gallup-målingen skiller seg fra de andre målingene, så kan det være greit å ta en kjapp titt på hvordan Gallup finner sine «sannsynlige velgere

    Deltakerne blir stilt sju spørsmål, før en skala fra 0-7 blir benyttet for å klassifisere respondentene som sannsynlige velgere eller ikke. Spørsmålene omhandler blant annet tidligere stemmegivning, kunnskap om hvor man finner stemmelokaler, og mengden av oppmerksomhet respondentene vier til valget.

    Varierende resultater

    Tar vi isteden en titt på Real Clear Politics sitt gjennomsnitt av de nasjonale målingene – som du alltid finner på forsiden vår – er det dødt løp mellom Obama og Romney – 47,1 % – 47,1 %. Dette gjennomsnittet inkluderer den nevnte Gallupmålingen.

    Når vi så kommer til det som etter hvert har blitt opplest og vedtatt som valgets avgjørende faktor, nemlig stillingen i vippestaten, så viser lørdagens delstatsgjennomsnitt at Obama fortsatt leder der det gjelder.

    (Les mer om vippestatene på vår nye vippestatsside! Her finner du informasjon om delstatene, samt de ferskeste meningsmålingene)

    Selv om Romney ligger foran i Florida (2,1 %), New Hampshire (+1 %) og Colorado (+0,2 %) – mens det er dødt løp i Virginia – ligger Obama foran i de seks resterende «toss up»-statene (Ohio, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Iowa og Nevada).

    Nedenfor ser du Real Clear Politics sitt valgmannskart (20. oktober). Mørkeblått og mørkerødt er sikre Obama/Romney stater, mens de lysere fargene signaliserer at de er mindre sikre, men fortsatt sannsynlige. De grå statene klassifiseres som «toss up»-stater, det vi omtaler som vippestater.

    (Innlegget fortsetter under bildet.)

    – Gallups sannsynlige velgere kan ha noe med det å gjøre

    Nate Silver. Foto: Randy Stewart.

    I New York Times-bloggen FiveThirtyEight stiller Nate Silver – under overskiften ”Gallup vs. The World» – spørsmålstegn ved Gallups avvikende tall.

    Han viser til at Romneys klare ledelse på Gallups meningsmåling skiller seg sterkt fra hva gjennomsnittet av målingene tilsier, og at det også har vært dramatiske svingninger på Gallups tall ved tidligere anledninger.

    ”Resultatene er dypt inkonsekvente med resultatene fra meningsmålinger utført av andre organisasjoner, og Gallups meningsmålinger har en historikk for å gjøre en dårlig jobb når dette er tilfelle,” skriver Silver.

    Han viser til en rekke eksempler, blant annet målingene i innspurten i 2008. Gallups tall tilsa at Obama ville vinne med 11 % høyere oppslutning enn McCain, mens gjennomsnittet blant de andre organisasjonen lå rundt 7 % i Obamas favør. Det endte til slutt med en 7 % forskjell mellom ham og McCain, og Gallups avvik lå på rundt 4 %. Denne ukens tall viser en liknende forskjell, og Gallups tall ligger nå 6 % høyere i favør Romney enn Real Clear Politics-gjennomsnittet. Silver viser også til eksempler der Gallups tall har hatt enorme svingninger, som da Clintons antatte ledelse over Bob Dole i 1996 gikk fra 9 % til 25 % på bare fire dager.

    ”Det er vanskelig å si hva som skylder disse voldsomme svingningene, men Gallups modell for sannsynlige velgere kan ha noe med det å gjøre,” skriver Silver. ”Det er langt mer sannsynlig at Gallup tar feil og at alle andre har rett.”

    Tidligere denne uken gjestet Silver Jon Stewarts ”The Daily Show” for å diskutere hans nye bok ”The Signal and the Noise” [anbefales!, red.anm.]. Stewart beksrev boken som en ”liten bibel for å forstå hvordan folk blir manipulert av valgkampanjer.”

    Silvers opptreden på det populære talkshowet kan du se her.

    Magnus Bergøy er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

    Magnus Bergøy
    Magnus Bergøy
    Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

    Les også