Mer

    Hvorfor vinner Obama, og hvorfor vinner Romney?

    Drøyt to uker før den første presidentdebatten kjemper Mitt Romney i motbakke, mens president Obama ligger godt an i vippestatene. Her argumenterer Real Clear Politics’ Sean Trende for hvordan begge kan vinne.

    Valganalytikeren er forfatter av boka The Lost Majority (2012), og han har laget lister med faktorer som kan føre til at Obama og Romney vinner. Om valget var blitt holdt i dag, hadde Obama vunnet. Det taler til Obamas fordel at forhåndsstemmingen allerede er i gang noen steder, men de aller fleste stemmer først 6. november. Mye kan skje på seks uker.

    Seks grunner til at Obama vinner valget:

    Obama holder her en baby i armene, i Marshalltown, Iowa 14. august. Alvorlig Secret Service-agent til venstre. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
    1. Job approval. For å vinne valget trenger Obama at nærmere 50 prosent er fornøyd med jobben han gjør. I januar var 46,8 fornøyd, i dag ligger prosentandelen på 49,8. Hvis dette tallet er det samme (eller noe høyere på valgdagen), vil Obama mest sannsynlig vinne valget.
    2. Arven: Amerikanerne forstår at Obama arvet en dårlig økonomi. De er kanskje ikke fornøyd med løsningene, men de skylder ikke på presidenten for den dårlige økonomien.
    3. Meningsmålingene: President Obama har 48,1 % på snittet av de nasjonale meningsmålingene; og han ligger godt an på valgdagen dersom han ligger rundt 49 prosent. Stillingen har også bedret seg i høstens vippestater, hvor han ofte ligger bedre an enn det nasjonale snittet tilsier.
    4. Utfordrere bør lede: Enhver vinnende utfordrer har ledet i meningsmålinger i ukene etter landsmøtet. Det gjør ikke Romney. Det bør også bekymre Romney at han ikke har ledet på meningsmålingene på nesten ett år.
    5. I januar fantes det mange mørke skyer på horisonten for Obama, og Sean Trende så potensialet for at en stor krise skulle inntreffe før valget (krise i Europa, oljekrise, eller et israelsk angrep på Iran). Det har ikke skjedd, og det har Obama-administrasjonen tjent på. Men Trende mener at en krise kommer til å oppstå i løpet av de neste fire årene, og det kommer til å bli en stor utfordring for den neste administrasjonen.
    6. Mitt Romney er en enda verre kandidat enn forventet: Det virker som om Romney-kampanjen ikke klarer å vise Romney på en god måte, og dette styrker Obamas «favorability»-rating vis-a-vis Romney.

    Du leser hele artikkelen her.

    Sju grunner til at Romney vinner valget:

    Mitt Romney i valgkampmodus, et drøyt år før han aksepterte den republikanske presidentnominasjonen. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
    1. Økonomien er fremdeles dårlig: I økonomisk svake valgår har vi gjerne sett et maktskifte i USA.
    2. Meningsmålingene tilsier at det blir et jevnt valg. Ingenting er avgjort enda.
    3. Romney har faktisk ledet, du har bare ikke kunne sett det. Meningsmålingene er gjort blant de som er registrert for å stemme. Hadde målingene vært gjort blant dem som mest sannsynlig kommer til å stemme, hadde nok Romney og Obama ligget likt på meningsmålingene i vår og sommer.
    4. Folk er ikke fornøyd med Obama: 49,8 prosent av amerikanerne er fornøyde med jobben han har gjort disse fire årene. Men de som blir spurt, er barn, ungdom og gamle fra alle samfunnsklasser. Meningsmålinger er derimot gjort blant registrerte velgere og voksne, noe som gjør dem mer nøyaktig med tanke på valgets utfall .
    5. Romney har akkurat begynt å bruke penger. Dette er noe alle vet, men ingen snakker om. Romney kommer til å bruke mye mer penger enn Obama de neste ukene. Pengene kommer mest sannsynlig til bli brukt på reklame. Folk er mer oppmerksomme på partireklame når det nærmer seg valget, og Romney kan tjene på dette.
    6. De dårlige meningsmålingene kan hjelpe Romney. Folk som er usikre eller vipper mellom kandidatene kan stemme på ham fordi det går dårlig på målingene. De som ikke hadde tenkt å stemme, men helst ser at Romney vinner, tar kanskje turen til stemmelokalene ettersom de ser at det går dårlig for deres mann på meningsmålingene.
    7. Folk har ikke bestemt seg enda. 10 % sa i 2008 at de bestemte seg for hvem de skulle stemme på, én uke før valget. Hvis valget hadde vært i dag, hadde Obama vunnet. Men valget er ikke i dag, og de neste ukene kan avgjøre hva disse ti prosentene velger.

    Du leser hele artikkelen her.

    Astrid Øvre Helland er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

    Les også