Mandag kveld publiserte Mother Jones utdrag fra et kornete videoopptak fra en Romney-fundraiser i mai. «47 % av folket vil stemme på presidenten uansett,» sa Romney. De «er avhengige av myndighetene og ser på seg selv som ofre» fortsatte han.

httpv://youtu.be/XnB0NZzl5HA

To måneder tidligere, Hilton-hotellet i Chicago. 

Ikledd svart dress, blått slips, og en hvit skjorte, tar Romney plass bak podiet. Foran seg har han omtrent 200 dresskledde lunsjgjester, og ballsalen er dekorert med lysekroner i taket, og gullforgylte dekorasjoner på vegger og tak. Grillet, urtemarinert kylling med bakt fennikel, artisjokkhjerter og appelsinkompott står på menyen, servert på en seng av israelsk couscous.

Selv sitter jeg i finstasen til venstre for podiet, og er vitne til en lukket Romney-fundraiser.* Det slår meg at talen jeg hører er bedre enn den jeg hører til vanlig. Romney er avslappet, men han sier ikke noe kontroversielt.

Menyen på den lukkede Romney-fundraiseren i Chicago 20. mars. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

Et halvt år senere er det 49 dager igjen til presidentvalget, og et skjult kamera på en Romney-fundraiser preger nyhetsbildet.

Både Romney og Obama har for vane å sende ut pressen fra slike arrangementer etter at de har levert en liten tale. Dette gjøres for at gjestene skal føle at de deler et spesielt øyeblikk med kandidaten, og for at de skal få valuta for pengene. Pressekorpsene som følger Obama- og Romney-kampanjen har irritert seg over dette i lang tid, og man har undret seg over hva kandidatene egentlig sier når de ikke er tilstede. Nå vet vi i alle fall hva Romney sa på en av disse arrangementene i mai.

– 47 % av folket… 

«47 % av folket vil stemme på presidenten uansett,» sier Romney i videoopptaket, og beskriver deretter halvparten av amerikanerne på følgende måte:

Dette er folk «som er avhengig av myndighetene, som ser på seg selv som ofre, som tror myndighetene har et ansvar for å ta vare på dem, som tror de har krav på helsestell, mat, husly, … hva som helst. … Og de vil stemme på denne presidenten uansett. … Dette er mennesker som ikke betaler noen inntekstskatt. … Min jobb er ikke å bekymre meg for disse menneskene. Jeg kommer aldri til å overbevise dem om at de burde ta personlig ansvar for livene sine.»

(Du ser resten av videoklippene fra fundraiseren her).

Utfallet

Det er ingen tvil om at videoklippene er dårlig nytt for Romney, og at han helst skulle ha snakket om andre ting denne uken. Uttalelsene og de kornete videoklippene forsterker også karikaturen av Romney som en rik mann som ikke vet hvordan vanlige folk har det, og som heller ikke bryr seg om det. Det er også dette Obama-kampanjen fokuserer på tirsdag morgen.

Romney deltok passende nok på en fundraiser i California mandag kveld da videoene ble publisert, og han samlet i følge rapportene inn fire millioner dollar. Han arrangerte deretter en kort pressekonferanse der budskapet var at han burde ha formulert seg på en mer «elegant» måte i videoklippene.

Spørsmålet vi må stille oss er imidlertid om denne hendelsen forandrer noe på dynamikken i valgkampen, og om nyhetsdekningen kommer til å påvirke ubestemte velgere i høstens vippestater. Det er det fortsatt for tidlig å si noe om, men en gjennomgang av tidligere tabber i valgkampen tyder på at de har en tendens til å oppta pressen mer enn velgerne.

* Jeg deltok på fundraiseren i Chicago i mars takket være venner med kontakter innad i Romney-kampanjen.

OPPDATERT: Du ser hele videoen nedenfor.

httpv://youtu.be/mUEHpc6JKw8

httpv://youtu.be/rBj0joyCeag

 • Håper det betyr at Romney innser at han faktisk må drive en konservativ valgkamp – han kan ikke walk it back, så da må han faktisk ta et oppgjør med et samfunn der flere og flere skal ha goder, mens færre og færre skal betale for de.

 • Valgfrihet

  Mennesker vil alltid ha mer, vi er grådige av natur. Det republikanske partiet må ta grep nå på vegne av de konservative amerikanerne før de skaper et sosialdemokratisk europeisk bruk-og-kast-samfunn som det vi har i Norge.

 • Nå begynner ting og bli vanskelig for Mitt Romney. I en av verste ukene Mitt har hatt dette året. Først så faller han bak på målingene. Avstanden på hans sterkeste sak økonomien har blitt fjernet omtrent, Det har vært snakk om interne problemer i kampanjen. Så kommer denne videoen i fokus. En video som er rimelig fornermende mot 47% av nasjonens velgere.
  Romney sliter med imaget at han er overklasse og ikke forstår amerikanske folket. Dette er en sånn type video som bare vill styrke det synet. Ikke bare sier han at han har gitt opp 47% av velgerne for at de snylter på staten og kommer ikke til og gi fra seg den muligheten. Men videoen er i et fint rom hvor hver tallerken er verdt 50.000$. Dette er seffølgelig ikke unormalt. Men for en person som har så store image problemer så blir det verre.
  Jeg vill si meg enig i at dette er noe av det beste Mitt Romney har sakt når det kommer til hvordan han snakker. Han virker avslappet, i motsetning til hvordan han pleier og være foran pressen. Viss han kunne oppført seg sånn blant normale velgere når median var tilstede(minus 47% kommentaren) så hadde han nok hatt en enda større mulighet til og vinne valget. Men han gjør ikke det. Til å med hans pressekonferanse på videoen var ubehagelig.
  En uke hvor Mitt romney håpet at midt østen skulle være den store politiske nyheten. Så må den krisen dele plass med en video hvor Mitt Romney ekskluderer nesten halvparten av landet. Dette begynner og se vanskeligere og vanskeligere ut for Mitt. Han er bak i så og si hver eneste meningsmåling, Han ligge bak i nesten alle vippestatene, noen med en rimelig stor margin. Dette er ikke the nail in the coffin, men veggene til kista er lagt på plass og en dårlig første time under debatten vill nok være the nail in the coffin

 • Pingback: Viktige faktorer i valgkampen | Amerikansk politikk()

 • Pingback: Joe Biden og 47-prosenterne | Amerikansk politikk()