Verdensdiplomaten

-

Hillary Clinton og President Barack Obama i Det ovale kontor 21. januar 2009. Foto: Official White House Photo by Pete Souza.

Etter det bitre tapet i nominasjonskampen mot Barack Obama, har Hillary Rodham Clinton blitt verdensdiplomaten, og den store politiske stjernen i Obama-administrasjonen.

Bill og Hillary forventet å vinne den demokratiske nominasjonskampen, og deretter presidentvalget den 4. november 2008. Hillary Clinton skulle bli USAs første kvinnelige president, og Bill ville fått fire nye år i Det hvite hus. Men slik gikk det ikke, og noe uventet ble Hillary Clinton spurt av Barack Obama om å bli hans utenriksminister, og like overraskende svarte hun ja. Da Obama besøkte  Utenriksdepartementet på Clintons andre dag på jobben, beskrev han den ferske utenriksministeren «som en tidlig gave» til departementet. Dermed var de to tidligere rivalene på samme lag, og de er nå et «Team of Rivals.»

Hillary Clintons popularitet har steget i løpet av hennes tid i Obama-administrasjonen (jf. denne Gallupmålingen fra mars ifjor, og denne Bloombergmålingen fra september), og hun er respektert. Clinton har gjort Utenriksdepartmentet til sitt eget, delvis med sin egen agenda, og doktrinen «Smart Power» har blitt mantraet for verdensdiplomaten. Alle politiske verktøy skal være et alternativ i enhver utenrikspolitisk konflikt eller situasjon, verktøyene kan være diplomati, økonomiske sanksjoner, politisk press, militære operasjoner eller juridiske virkemidler. 

Det var forventet at det kunne bli konflikter mellom de tidligere rivalene etter den lange og delvis bitre nominasjonskampen i 2007-2008, men dette har ikke skjedd – iallefall ikke offentlig. Det er gjensidig respekt, og samarbeidet ser ut til å ha fungert nesten optimalt. Bill Clinton har også på en merkverdig måte klart å holde seg i bakgrunnen.

Hillary Rodham Clinton har ved flere anledninger uttalt at hun kommer til å være utenriksminister i én periode, og at hun deretter vil ha et roligere liv etter to tiår på den nasjonale politiske scenen. Dette kan meget godt være riktig, men noe sier meg at dette ikke er tilfellet.

Det er et presidentvalg i 2016, og Hillary Clinton vil være rundt samme alder som Ronald Reagan (1980) og John McCain (2008) da de stilte som presidentkandidater. Det første signalet får vi under mellomvalget i 2014, og dersom hun gjennomfører valgkamp rundt om i Amerika er det et klart tegn på at hun stiller. Mest sannsynlig vil hun også skrive en bok, og dersom den blir utgitt i 2014 er det tegn nummer to. Vil Hillary og Bill klare å si nei til eventuelle fire eller åtte nye år i Det hvite hus? Bill Clinton er klar for det siste kapittelet i hans politiske liv, om Hillary Clinton er det samme, vil tiden vise.