Mer

    Hva venter du på Obama?

    Tilbake i 2010 signerte president Obama loven som opphevet «Don’t Ask, Don’t Tell.» Hva skjer med støtten til kjønnsnøytrale eksteskap, undrer Steinar Ottesen. Foto: Chuck Kennedy (White House photographer).

    President Obama skapte historie da han underskrev loven som opphevet «Don´t Ask, Don´t Tell», men presidenten har vært fraværende når det gjelder kjønnsnøytrale ekteskap. Hva venter han egentlig på?

    Den 22. desember 2010 underskrev presidenten loven som opphevet Don´t Ask, Don´t Tell og gjorde det mulig for homofile og lesbiske å tjenestegjøre i den amerikanske hæren uten å skjule sin seksuelle legning. Det amerikanske forsvaret innførte de nye retningslinjene 20. september 2011. Presidenten uttrykte i sin uttalelse 20. september 2011 at «Patriotic Americans in uniform will no longer have to lie about who they are in order to serve the country they love.» Kritikerne tapte slaget i Kongressen om DADT. Historien har fortalt oss at man ikke kan stoppe sosial evolusjon, det skjedde ikke med rettighetene til kvinner eller afroamerikanere, det vil ikke skje med rettighetene til homofile og lesbiske heller.

    Det er lovlig i seks stater at to personer med samme kjønn kan inngå ekteskap; Iowa, New York, Connecticut, Vermont, New Hampshire og Massachusetts, samt District of Columbia. Nylig stemte delstatsforsamlingen i Washington (staten) for å gjøre kjønnsnøytrale ekteskap lovlig, dermed ser det ut til at det snart er syv stater. Alle statene som har innført kjønnsnøytrale ekteskap er liberale/moderate, hvis en sørstat gjør det samme er det et betydelig gjennombrudd. Det blir heftig debattert i New Jersey, der den republikanske Chris Christie er guvernør. En CNN meningsmåling viser at 51 prosent er for kjønnsnøytrale ekteskap og 60 prosent av amerikanerne under 50 år støtter en slik lov. I en annen meningsmåling gjennomført av Gallup viser at 53 prosent av de spurte er for en kjønnsnøytral ekteskapslov. Om noen år vil støtten for en slik lov antageligvis øke.

    Bakgrunnen for at president Obama har vært taus og ikke støttet en slik lov har som vanlig med politikk å gjøre, det er tross alt annerledeslandet i vest. Selv om dette er moralsk galt, handler også politikk om å ikke være naiv. En president som vil bli gjenvalgt kan ikke ofre all sin politisk kapital på å få igjennom denne loven, dessuten trenger man 60 stemmer i Senatet, noe som nesten er umulig å få til i dagens delte Amerika. President Obama valgte å bruke sin politiske kapital på en økonomisk redningspakke, helsereform og reformer innen finansnæringen. Presidenten skal også prøve å bli gjenvalgt og ingen av delstatsforsamlingene i de tre viktigste statene; Ohio, Florida og Pennsylvania har stemt for en slik lov. De aller fleste liberale er for en slik lov, men ikke alle uavhengige/moderate velgere som presidenten er avhengig av for å slå den republikanske kandidaten. Dette er den politiske grunnen, men det betyr ikke at det er en riktig avgjørelse av den grunn.

    «The Last Frontier» for den liberale borgerrettighetsbevegelsen er at homofile ekteskap blir føderal lov. Homofile ekteskap blir en føderal lov i USA, men det kan fortsatt bli om ett tiår. Hvis president Obama blir gjenvalgt, vil han sette spørsmålet på den politiske agendaen? Eller blir han like fraværendde som han har vært? Hvis Amerika fortsatt skal være tuftet på frihet, likhet og rettferdighet for alle uansett bakgrunn, rase eller legning, må det bli lovlig for alle mennesker å gifte seg uansett seksuell preferanse med den personen man elsker.

    PS: I følge et spørreskjema fra valgkampen til destatssenatet i Illinois i 1996 støttet Obama den gang «same-sex marriage.» Men han gikk senere over til å støtte «civil unions.» I 2008, midt i valgkampen, sa han blant annet følgende måte til pastoren Rick Warren (som også spilte en rolle under Obamas innsettelses-seremoni): «marriage is the union between a man and a woman. Now, for me as a Christian, it’s also a sacred union. God’s in the mix.”

    Les også